Primaria Sfântu Gheorghe caută soluţii pentru mutarea sediului actual al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna din municipiu, pentru ca intervențiile pompierilor și ale echipajelor SMURD să fie mai operative.
Primarul Antal Arpad a motivat necesitatea schimbării actualului sediu prin faptul că, în viitor, tot mai multe străzi din municipiu vor fi închise circulației autovehiculelor, sau vor deveni cu sens unic, iar echipajele salvatoare nu vor mai putea ajunge la fel de rapid în zonele unde sunt solicitate să intervină. El a mai precizat că autorităţile locale şi cele judeţene vor continua şi în perioada următoare colaborarea cu ISU Covasna şi vor realiza noi investiţii pentru sprijinirea pompierilor.
„Am discutat la un moment dat și despre necesitatea mutării sediului ISU Covasna, pentru că țesutul urban al municipiului nu ne permite să construim străzi cu patru benzi. Sunt și vor fi din ce în ce mai multe străzi cu sens unic, sunt și vor fi din ce în ce mai multe zone închise circulației în municipiu, și cred că va trebui să găsim o locație pentru ISU, pentru ca de fiecare dată când trebuie să intervină, mașinile SMURD și cele de pompieri să ajungă cât mai repede la aceste situații. Avem deschidere maximă și în ceea ce privește finanțarea, și în ceea ce privește achiziționarea de autoturisme. Evident, în limitele bugetului”, a spus primarul Antal Arpad în cadrul evenimentului de prezentare a bilanțului ISU Covasna pe anul 2019.
El a mai precizat că cele două instituții au o colaborare bună și i-a felicitat pe salvatori pentru felul în care gestionează situațiile de urgență la care sunt solicitați să intervină, însă a subliniat că este nevoie de eforturi comune pentru ca populația să înțeleagă importanța prevenției și importanța descărcării și utilizării aplicației „Apel 112”.
„Cred că avem o colaborare interinstituțională bună și le mulțumesc acelor colegi care sunt în teren când intervin situații de urgență. Va trebui să depunem eforturi comune, de exemplu pentru a conștientiza populația despre ce înseamnă incendiile, cum pot fi prevenite, dar va trebui să depunem eforturi comune și pentru ca aplicația 112 să fie folosită de cetățeni. Am descutat cu directorul STS, încă sunt foarte puțini cetățeni care au descărcat pe telefoane această aplicație”, a mai spus primarul.
Acesta i-a asigurat pe reprezentanții ISU Covasna că, în perioada următoare, Primăria va încerca să aloce fonduri pentru dotarea Inspectoratului cu alte câteva mașini de intervenție.
Recent, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 – „Îmbunătăţirea capacităţii de intervenţie la urgenţele medicale”, în dotarea ISU Covasna au intrat 4 ambulanțe SMURD noi, dar și o Dacie Logan și două autospeciale de intervenţie şi salvare de la înălţime (autoscări), iar reprezentanții Inspectoratului spun că ar mai fi nevoie de câteva mașini, întrucât o parte dintre cele existente au chiar și 45 de ani.