Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, care a participat joi la prezentarea bilanţului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna pe anul 2019, spune că după drama petrecută în 2015 în Clubul „Colectiv” din Bucureşti, unde au murit câteva zeci de persoane, ISU este perceput ca „o frână” în ceea ce priveşte emiterea autorizaţiilor pentru siguranţă la incendii, punând reprezentanţii administraţiilor locale şi pe cei ai societăţilor comerciale în dificultate financiară.

Edilul susţine că din cauza procesului greoi prin care se eliberează aceste autorizaţii, există situaţii în care se pierd fonduri europene, şi i-a rugat pe reprezentanţii ISU Covasna să fie „mai operativi”, întrucât urmează o perioadă cu foarte multe investiţii, care dacă nu se vor putea finaliza în următorii 3 ani, vor duce la pierderea sumelor câştigate prin intermediul anumitor programe.

„Știm cu toții că după evenimentele regretabile de la clubul Colectiv din București, activitatea ISU s-a schimbat foarte mult, atitudinea față de tot ce înseamnă avizare și autorizare s-a schimbat foarte mult și în acest moment ISU este perceput la nivelul autorităților locale, al societăților comerciale, ca o frână în a obține autorizații, avize și așa mai departe. Rugămintea mea este să fiți totuși cât mai operativi, sunt situații în care se pierd fonduri europene, fonduri pe diverse programe, din cauza faptului că se obțin foarte târziu anumite autorizări de la ISU (…) Am ridicat această problemă pentru că vine o perioadă cu foarte multe investiții, pe programe europene mai ales. Şi așa România este într-o foarte mare întârziere pe fonduri europene, iar dacă aceste investiții nu vor putea fi finalizate până în 2023, banii se vor pierde”, a spus primarul Antal Árpád.

Inspectorul şef al ISU Covasna, locotenent colonelul Adrian Simtea, apără instituţia şi spune că întotdeauna au existat deschidere totală şi interes ca toate investiţiile să poată fi realizate aşa cum trebuie, şi că, de câte ori a fost nevoie,  au fost regândite soluții tehnice, „de la caz la caz și de la construcție la construcție”.

„De fiecare dată când a fost vorba despre o investiție din partea Primăriei sau Consiliului am avut deschidere, ne-am întâlnit, am deschis planșele și am avut deschidere totală în a regândi soluții tehnice dacă a fost nevoie, de la caz la caz și de la construcție la construcție, dar şi de a furniza proiectanților soluții tehnice și corecte pentru protecția viitorilor utilizatori ai construcților. E drept că au mai fost și sincope de ambele părți, dar termenele prevăzute de lege nu au fost depășite niciodată. Ne-am dat interesul ca toate investițiile să meargă așa cum trebuie”, a spus Lt. col. Adrian Simtea.

În 2019, pe linia de apărare împotriva incendiilor, la ISU Covasna au fost înregistrate 334 cereri, numărul fiind în uşoară scădere faţă de 2018.

Au fost analizate 241 de solicitări pentru emiterea avizelor de securitate la incendiu şi pentru planuri de urbanism, şi au fost înregistrate 46 de solicitări pentru autorizaţia de securitate la incendiu, 12 pentru  focurile de artificii şi 35 pentru transportul deşeurilor periculoase.

De asemenea, anul trecut, reprezentanţii ISU Covasna a efectuat 457 de controale, dintre care 109 la unităţile care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu. Pentru neregulile constatate pe timpul controalelor, au fost aplicate 162 de amenzi, în cuantum de 723.000 lei, dar şi 1.069 de avertismente.

Articolul precedentCosmin Boricean a depus jurământul pentru funcția de subprefect al județului Covasna
Articolul următorPrimăria Sfântu Gheorghe vrea să mute sediul ISU Covasna