Primăria Sfântu Gheorghe intenționează să investească, în următorii ani, cel puțin 10 milioane de euro pentru modernizarea a 17 unități de învățământ din municipiu, în plan fiind și renovarea Colegiului Național „Mihai Viteazul”, care ar urma să fie modernizat printr-un amplu proiect finanțat, în parte, din fonduri europene, dar și cu sprijinul Guvernului.

Primarul Antal Árpád a explicat că, în ceea ce privește proiectul pentru modernizarea clădirilor A și B ale Colegiului Naţional „Mihai Viteazul”, dar și a bibliotecii și curții instituției, procedurile greoaie și birocrația au făcut ca până acum execuția lucrărilor să nu poată fi demarată.

„Avem fonduri europene, un program câștigat, și altul pe fonduri guvernamentale. În ambele cazuri vorbim de proceduri, licitații, documente și așa mai departe. Mi-au spus și colegii din PSD că în mod intenționat cineva nu a vrut să se facă aceste lucrări. Să fim cât mai realiști!  Suntem în an electoral, dacă cineva crede că oricine, fie că vrea să candideze sau nu, ar fi absurd să nu investească în ceva care teoretic ar putea să îi aducă voturi… Măcar după logica asta îi rog pe cei care vin cu tot felul de teorii ale conspirației să nu creadă, pentru că interesul nostru este ca acest oraș să se dezvolte peste tot, și la Colegiul Mihai Viteazul, și la Sekely Miko. Avem 17 instituții de învățământ, și pot să vă spun că în următorii ani se vor cheltui cel puțin 10 milioane de euro pentru modernizarea lor”, a spus primarul Antal Árpád.

În ceea ce privește data la care vor fi demarcate lucrările, edilul spune că nu poate fi stabilită tot din motive ce țin de procesul birocratic, deși acestea ar trebui finalizeze până la finalul acestui an.

„Nu pot să știu cine participă la o licitație, ce documentație depune, și așa mai departe (…) nu vă pot răspunde. Eventual vă pot răspunde acolo unde avem contracte de execuție, dar și acele răspunsuri sunt oarecum teoretice, pentru că sunt situații în care semnăm un contract și ajungem să îl reziliem”, a mai spus primarul.

Valoarea totală a lucrărilor de reabilitare a bibliotecii și corpurilor A și B ale Colegiului Național „Mihai Viteazul” se ridică la 20.286.426 lei, din care 8.000.000 lei reprezintă finanțare de la bugetul de stat, iar restul de 12.286.426 lei vor fi alocați de la bugetul local.

În 2018, un grup de profesori, părinți și elevi ai Colegiului Național „Mihai Viteazul” au lansat o petiție prin care solicitau autorităților locale reabilitarea, renovarea și reamenajarea construcțiilor și a curții din incinta instituției de învățământ.

Aceștia erau nemulțumiți de faptul că în cazul altor unități de învățământ înscrise în Programul Național de Dezvoltare Locală, precum Liceul Teoretic „Mikes Kelemen”, lucrările de mondernizare au putut fi demarcate fără întârzieri și bariere birocratice.

Foto: scoli.didactic.ro

Articolul precedentSe întoarce iarna! Coduri galben și portocaliu de vreme rea în cea mai mare parte din țară
Articolul următorPatronii brutăriei din Ditrău, plângere la poliție după ce au fost amenințați