Prefectura Covasna va amenda Primăria comunei Bățani, după ce primarul Simon Andras a arborat pe drapelul naţional o panglică de doliu, motivând că o angajată a instituţiei a decedat.

Prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că îl va sancţiona contravenţional pe primarul comunei Băţani, pentru “arborarea necorespunzătoare a drapelului naţional”, precizând că panglica cu pricina putea fi arborată în orice alt loc pentru cinstirea memoriei angajatei decedate, şi nu ataşată de drapelul naţional.

Domnul primar va fi sancționat contravențional pentru această faptă pentru că nu putem permite arborarea drapelului național în aceste condiții. Știu că este o cutumă, am mai avut discuția aceasta de nenumărate ori și la Primăria Sfântu Gheorghe. Se poate pune acel drapel negru, pentru că există o tradiție, dar nu așa. Se poate pune într-un alt loc, nu lângă drapelul național. Așa cum prevede legea, la intrarea în Primărie trebuie să existe două drapele ale României care încadrează o stemă. Nu acolo punem drapelul de doliu, ci în altă parte dacă vrem să cinstim memoria cuiva trecut în neființă. Pe de altă parte, de unde până unde punem panglici la drapelul național? Eu am încredere în responsabilitatea și înțelepciunea domnilor primari. Sper că este un caz izolat, pentru că e prea mult, cine știe ce urmează”, a declarat prefectul Sebastian Cucu.

Contactat telefonic, primarul Simon Andras ne-a declarat că totul a fost o neînţelegere, pe care a considerat-o clarificată la momentul respectiv, însă că va contesta în instanţă amenda şi este hotărât să iasă în spaţiul public dacă va fi sancţionat, considerând că i se face o nedreptate.

Imediat prefectul a trimis un delegat care a verificat și s-a lămurit treaba. Am avut o colegă care a murit și în ziua în care am arborat panglica avea înmormântarea. De obicei așa am procedat când a murit cineva din Primărie. Nu e altceva nimic, s-a lămurit pe loc. Domnul prefect dacă face așa ceva voi apela la toate televiziunile, pentru că asta este o aberație, s-a lămurit, n-am avut nicio rea intenție, la mine nu se procedează așa, departe de mine gândurile astea, eu mă consider un cetățean fidel al țării și nu accept așa ceva, să se presupună că fac așa ceva. Voi contesta amenda, dar am procedat absolut legal, ne-a murit contabila la 58 de ani în timpul serviciului. Şi ţara, dacă după 35 de ani de muncă o funcționară publică moare, arborează drapelul de doliu. Nu era un simplu angajat, era funcționar public”, a precizat primarul Simon Andras.

Articolul precedentJudețul Covasna sub cod galben de ceață
Articolul următorDouă medalii de argint pentru ACS Ciprian Sfântu Gheorghe la o competiţie din Italia