Președintele Ungariei, Novák Katalin, a fost duminică în vizită la Sfântu Gheorghe. Printre altele, alături de autoritățile locale, șeful statului vecin a participat la inaugurarea noii aripi a Colegiului Reformat de pe strada Kőrösi Csoma Sándor, dar și a căminului de bătrâni din strada Liliacului. Prezența președintelui Ungariei nu a trecut neobservată. Ministerul Afacerilor Externe a reacționat și a transmis că în cadrul acestei vizitei private au fost lansate mesaje publice neadecvate, anunță Covasna Media.

Liderii UDMR Covasna au publicat duminică pe rețele de socializare mesaje și imagini care au anunțat prezența președintei Ungariei aici.

Novák Katalin a asistat la slujba de Rusalii în Biserica Reformată Fortificată din Sfântu Gheorghe, a luat parte la inaugurarea noii aripi a Colegiului Reformat de pe strada Kőrösi Csoma Sándor și a azilului de bătrâni din strada Liliacului, construite cu fonduri de la guvernul maghiar.

Președinta Ungariei a fost sâmbătă și în Harghita. A vizitat biserica franciscană de la Şumuleu Ciuc, după ce a participat la marea procesiune de Rusaliile Catolice.

Autoritățile din România susțin că s-au lansat „mesaje publice neadecvate”

Dar la scurt timp după aceste evenimente, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că l-a contactat pe ambasadorul Ungariei la București pentru că „au fost lansate mesaje publice neadecvate”, potrivit Agerpres.

Reacţia MAI a venit duminică în urma mesajelor publice transmise de preşedinta Ungariei, inclusiv pe pagina de Facebook.

Conform G4Media.ro, mesajul care a provocat reacții a fost „Nu lăsa Transilvania să se piardă, Dumnezeul nostru! #suntemîmpreună”, scris de președinta Ungariei pe Facebook, într-una dintre postări. Mesajul era și luni publicat, la un videoclip cu slujba de la Șumuleu Ciuc, postare care a adunat peste 2.700 de aprecieri și peste 400 de distribuiri.

„MAE român l-a contactat prompt pe ambasadorul Ungariei în România şi a transmis dezaprobarea fermă cu privire la faptul că, în pofida repetatelor apeluri ale părţii române la manifestarea reţinerii în declaraţii şi mesaje publice în contextul vizitelor private efectuate de oficiali şi politicieni ungari în România, şi în contextul vizitei din aceste zile au fost lansate mesaje publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României”, se arată în comunicat.

MAE punctează că astfel de mesaje nu sunt în concordanţă cu relaţiile de bună vecinătate şi colaborare dintre România şi Ungaria.

În context, a mai fost precizat faptul că astfel de declarații nu corespund dezideratului promovării unei relaţii pragmatice, de bună vecinătate şi colaborare dintre cele două ţări, în interesul nemijlocit al cetăţenilor români şi ungari indiferent de etnie, precum şi spiritului Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară (semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996) şi Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002)„, precizează MAE, citat de Agerpres.

Pe de altă parte, într-o altă postare publicată tot duminică, dar după vizita la Sfântu Gheorghe, șeful statului din țara vecină a vorbit despre pace între unguri și unguri și unguri și români, dar și în Ucraina.

Sursa foto: Facebook/Novák Katalin și Antal Árpád. 

Articolul precedentScandal uriaș după rezidențiat. Anca Alexandrescu, de la Ministerul Sănătății: Dacă nu ne primește Rafila, vom merge la Ciucă
Articolul următorExamenele de Evaluare Națională și Bacalaureat s-ar putea amâna. Anunțul de ultimă oră al sindicatelor din Educație