Miercuri, 16 ianuarie, o femeie din Sfântu Gheorghe a solicitat ajutorul polițiștilor, sesizând că soțul său ar fi încălcat ordinul de protecție emis de instanță și ar fi agresat-o.

Ajunși la fața fața locului polițiștii au identificat victima în persoana unei femei de 42 de ani, însă presupusul agresor părăsise locuința. Din verificări s-a stabilit că bărbatul a pătruns în locuință unde a amenințat-o pe soția sa cu un cuțit, apoi a lovit-o. Totodată, polițiștii au stabilit că pe numele bărbatului există un ordin de protecție emis de instanța de judecată, potrivit căruia îi este interzis să se apropie de locuința soției sale.

Polițiștii l-au identificat la scurt timp și pe bărbatul în cauză și au dispus reținerea acestuia pentru 24 de ore. Pe numele său a fost întocmit un dosar de cercetare penală pentru comiterea infracțiunilor de violență în familie și nerespectarea hotărârii judecătorești.

24 de dosare penale anul trecut

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Covasna acordă o atenție deosebită prevenirii și combaterii faptelor de violență în familie și acționează prompt atunci când sunt sesizați despre astfel de cazuri.

În cursul anului precedent au fost întocmite 24 de dosare penale pentru săvârșirea infracțiunii de nerespectare a hotărârii judecătorești, ca urmare a încălcării ordinelor de protecție emise de instanțe și au fost dispuse cinci măsuri preventive, ca urmare a săvârșirii unor fapte de violență domestică sau de încălcare a ordinului de protecție.

Din luna decembrie polițiștii au la îndemână instrumentul ordinului de protecție provizoriu pe care îl pot emite pe loc, în cazul în care se constată existența unui risc iminent privind viața, integritatea corporală sau libertatea victimei violenței domestice. Cele mai importante aspecte de reținut sunt că: acest act poate fi emis de către polițist pe loc, are o valabilitate de 5 zile, iar ulterior poate fi confirmat de către instanță, care poate hotărî prelungirea perioadei pentru care se mențin obligațiile acestui ordin, pentru o perioadă de 6 luni.

Polițiștii țin să precizeze că este foarte important ca victimele violenței în familie să sesizeze aceste fapte, astfel încât oamenii legii să poată interveni cu măsuri ferme împotriva agresorului. De asemenea, la fel de important este ca victimele să sesizeze și cazurile în care agresorii încalcă măsurile dispuse printr-un ordin de protecție, întrucât fapta constituie infracțiune.

Articolul precedentSepsi OSK – CFR Cluj în sferturile Cupei României
Articolul următorBaza sportivă din Sfântu Gheorghe intră de săptămâna aceasta în proprietatea Primăriei