pirotehnice

Polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase al I.P.J. Covasna au desfășurat joi o acțiune pe linia prevenirii și combaterii faptelor ilicite în domeniul operațiunilor cu articole pirotehnice. 

Astfel, oamenii legii au identificat pe raza localității Cernatul de Jos, un tânăr de 19 ani care oferea spre vânzare, în mod ilegal, obiecte pirotehnice. În mașina acestuia au fost descoperite baterii de artificii și petarde, făcând parte din categoriile 2/F2, 3/F3 și P1, în cantitate totală de 22,86 kg, pe care polițiștii le-au confiscat.

Pe numele tânărului a fost întocmit un dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunii de efectuare de operațiuni cu articole pirotehnice fără drept, faptă pentru care acesta riscă pedeapsa închisorii de până la un an.

Polițiștii le recomandă cetățenilor să nu achiziționeze articole pirotehnice de la persoane neautorizate și să aibă în vedere că legea permite folosirea, de către publicul larg, doar a acelor articole care intră în categoria 1/F1 – articole de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut, cu un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse și pot fi folosite tot anul. Sunt incluse aici numai obiectele de distracţie foarte mici, de exemplu: steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc, sateliţi.

În categoriile 2/F2, 3/F3 şi 4/F4 intră articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în exterior şi exclusiv de către pirotehnicieni. Este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile menționate mai sus, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2.

Articolul precedentUn drum judeţean şi unul comunal rămân închise din cauza vremii în judeţul Covasna
Articolul următorBrad de Crăciun împodobit sub apă în judeţul Covasna