Şcolile şi liceele din judeţ sunt pregătite pentru organizarea examenului de Bacalaureat şi a Evaluării Naţionale în condiţii de siguranţă şi cu respectarea măsurilor dispuse pe timpul stării de alertă.

Şcolile vor fi redeschise în perioada 2 – 12 iunie pentru a le permite elevilor din clasele terminale să se pregătească pentru examenele naționale.
 
Peste 80 de termoscanere ar urma să fie distribuite în toate unităţile de învăţământ din judeţ, iar în fiecare instituţie vor fi distribuite materiale de protecție şi dezinfectanţi.
 
„Săptămâna trecută deja, în mare parte, școlile au fost pregătite, cu toate acele condiții prevăzute în ordinele vechi, care au fost viabile două-trei zile, apoi abrogate, dar anumite aspecte au fost menținute în continuare. Conform ordinelor comune elaborate de Ministerul Educației și de cel al Sănătății, condițiile sunt îndeplinite. Deci, s-a elaborat acea procedură specifică pentru fiecare instituție de învățământ, prin care se reglementează, practic, toată activitatea în perioada de pregătire 2-12 iunie, și prin care se va asigura pentru fiecare instituție materialul de protecție pentru elevi, prevăzut în legislație. Sunt mai multe variante: sunt școli care au primit bani și și-au achiziționat singure materialele, şi sunt situații în care primăriile au achiziționat și au dat și școlilor, dar indiferent de varianta aplicată, suntem la zi, iar şcolile sunt pregătite”, a explicat pentru We Radio, inspectorul şcolar general Kiss Imre.
 
Acesta a mai precizat că toate unităţile de învăţământ vor fi monitorizate în această săptămână, urmând ca Inspectoratul Şcolar Judeţean să solicite situaţia detaliată, pentru a se verifica dacă acestea respectă şi îndeplinesc toate cerinţele stabilite de Ministerul Educaţiei.
 
„Vom face o monitorizare în această săptămână la nivelul județului, vom cere câte o situație foarte amănunțită de la fiecare școală, pe unele le vom vedea la fața locului, şi vom vedea dacă sunt îndeplinite absolut toate cerințele. Unele şcoli mai au de primit termoscanere, am avut discuții și cu directorii, le-au comandat și vor fi asigurate și acestea. Problema este cu măștile de protecție, pentru că a fost o perioadă de neconcordanță între ministere, dacă se folosesc sau nu măștile în cazul elevilor. Până la urmă, vineri a apărut în Monitorul Oficial obligativitatea purtării măștilor, iar elevii nu fac excepție. Ministerul ne-a asigurat mai demult că face această achiziție și vom primi măști, (…) probabil la sfârșitul săptămânii”, a explicat şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean.
 
Ministerul Educației și Cercetării a aprobat, prin ordin, noul calendar de organizare și desfășurare a examenelor naţionale din acest an, în contextul epidemiei de coronavirus.
 
Pentru Bacalaureat, până în data de 8 iunie Comisia județeană va nominaliza centrele de examen din rândul unităților de învățământ la care s-au înscris cel puțin 30 de candidați proveniți din seria curentă și/sau din seriile anterioare.
 
Centrele zonale de evaluare se vor organiza pentru cel puţin 500 de candidați și cel mult 1.000 de candidați.
 
Organizarea sălilor de examen trebuie să se realizeze astfel încât candidații să fie repartizați la o distanță de minimum 2 metri unul față de celălalt stânga/dreapta – față/spate; iar clasele trebuie să dispună în mod obligatoriu de sisteme de supraveghere audio-video.
 
Inspectorul şcolar general, Kiss Imre a declarat că absolut toate unitățile de învățământ în care se desfăşoară pregătirea elevilor înaintea examenelor naţionale vor fi dotate cu termoscanere pentru măsurarea temperaturii.
 
„În toate unităţile vor fi termoscanere. Deci, pregătiri se fac în toate liceele în care avem absolvenți de clasa a XII-a, dar și în școlile gimnaziale în care sunt absolvenți de clasa a VIII-a. Mai sunt localități în care, în afară de școala cu personalitate juridică, avem nivel gimnazial și în structura aparținătoare, și atunci pregătirea se va face tot acolo, copiii nu vor fi aduși la școala centrală, ca să zic așa, doar pentru examen. Pentru examene ne organizăm puțin, deci nu vom face centru de examen pentru 4-5 copii din acea structură, dar îi lăsăm să facă pregătire. Sunt 83 de școli în care trebuie să se desfășoare activități, cu mai mulți sau mai puțini elevi, însă vom vedea abia pe la mijlocul săptămânii câți elevi și-au manifestat intenția de a participa. Numărul variază de la o zi la alta, pentru că participarea nu este obligatorie, este opțională. Nu avem deocamdată o situație, termenul este marți, dar eu zic că oricum vor fi mai mult de jumătate dintre participanţi la nivelul județului”, a mai spus inspectorul şcolar general.
 
Potrivit ministerului Educației, examenul de Bacalaureat va începe în data de 22 iunie cu proba scrisă la Limba și literatura română; urmată de proba scrisă la Limba și literatura maternă în data de 23 iunie, proba obligatorie a profilului în data de 24 iunie, şi cea la alegere în 25 iunie.
 
Probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale se echivalează sau se recunosc conform metodologiei elaborate prin ordin al ministrului Educaţiei (în perioada 11 iunie –17 iunie 2020)
 
Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen se va face în perioada 3 – 10 iunie.
 
Tot în această perioadă au loc şi examenele la Evaluarea Naţională pentru elevii claselor a VIII-a.
 
Astfel, conform calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, înscrierile se vor face în perioada 2 – 5 iunie, iar probele vor debuta pe 15 iunie, aşa cum prevedea şi calendarul iniţial.
 
Primul test va fi cel la limba şi literatura română, urmat de cel la matematică (17 iunie) şi de proba la limba şi literatura maternă (18 iunie).
 
Articolul precedentA intrat cu mașina în stâlp din cauza unei pisici
Articolul următorFOTO. Sala de sport a Liceului „Kőrösi Csoma Sándor” din Covasna, renovată