6.712 covăsneni au intrat în posesia cardului national de sănătate în cursul anului trecut, cele mai multe carduri emise (5.769) fiind inițiale, arată datele Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CAS) Covasna.

Asigurații pot folosi cardurile de sănătate la toți furnizorii de servicii medicale aflați în relații contractuale cu CAS Covasna, valabilitatea acestora fiind de 7 ani.

Doar 62.563 de persoane au contribuit în 2019 la Fondul Național Unic al Asigurărilor de Sănătate, în vreme ce numărul covăsnenilor asigurați, deși nu plătesc contribuția de sănătate, se ridică la 108.156.

De cardul de sănătate beneficiază persoanele asigurate care au împlinit 18 ani, în vreme ce minorii beneficiază de servicii medicale gratuite conform legii.

Calitatea de asigurat poate fi verificată accesând: http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html

Asiguraţii care au primit carduri cu date personale eronate, sau care au pierdut/distrus documentul, pot solicita casei de sănătate eliberarea unui nou card, contra cost în cazul celor care l-au pierdut sau distrus.

Există și persoane care refuză cardul de asigurări de sănătate.

În 2015 de exemplu, peste 20 de covăsneni au refuzat ridicarea acestor documente fie din convingeri religioase, fie convinși că datele personale le sunt folosite și stocate de diferite instituții, după realizarea unor sondaje.

Asigurații care refuză în mod expres ridicarea cardurilor de sănătate pot solicita o adeverinţă de asigurat cu valabilitate de 3 luni, se arată pe site-ul instituției.

Articolul precedentNumărul covăsnenilor care nu plătesc contribuția la sănătate, aproape dublu față de cel al persoanelor care contribuie la sistem
Articolul următorPeste 200 milioane și jumătate de lei pentru servicii medicale prin CAS Covasna în 2019