filtrele DSV Covasna

La Primăria Întorsura Buzăului a avut loc o ședință consultativă cu crescătorii de porcine și comercianții de furaje din zonă.

La întâlnirea în care s-a discutat despre pesta porcină africană, au fost prezenți subprefectul județului Covasna, Nicolae Radocea, directorul DSVSA Covasna,  dr. Sikó-Barabási Sándor, primarii localităților Întorsura Buzăului și Sita Buzăului, medici veterinari din zonă și peste 30 de crescători de porci, producători și comercianți de furaje.

Au fost discutate probleme privind epidemiologia pestei porcine africane, modalitatea de difuzare a virusului, circulația animalelor și a produselor din carne.

După aproape două ore de discuții la care au luat cuvântul mai mulți crescători de porci, producători  și comercianți de furaje, au fost trasate trei măsuri stricte pentru a evita ca pesta porcină să ajungă şi în judeţul Covasna.

Măsuri stricte pentru locuitorii din judeţ

Astfel, se interzice circulația porcinelor și a furajelor dinspre județele afectate de boală. De asemenea, proprietarii de porcine vor supraveghea intens starea de sănătate a porcinelor din ogradă și vor anunța medicul veterinar la orice suspiciune.

În plus, se instalează dezinfectoare la intrarea în grajduri și nu se permite intrarea în grajdurile de porcine a persoanelor din afara gospodăriei, care pot fi purtătoare de virus.

DSVSA Covasna recomandă locuitorilor județului Covasna să nu cumpere porci vii, carne sau produse din carne din locuri sau de la persoane necunoscute, chiar dacă prețul este convenabil. Mai mult, oamenii nu trebuie să accepte daruri, pachete sau „pomana porcului” de le rude sau cunoștințe din județele afectate (Buzău, Constanța, Tulcea, Ialomița, Ilfov, Călărași, Brăila, Galați, Satu-Mare, Bihor, Sălaj), dar nici din alte județe neafectate, deoarece proveniența cărnii și a produselor nu poate fi urmărită cu certitudine.

Nu acceptaţi sau aduceţi carne din judeţele afectate

Locuitorii județului Covasna care își cresc porcii la părinți sau rude în județele amintite să nu-și taie aceste porcine în ideea de a aduce carnea acestora în județul Covasna. În cazul depistării acestora carnea se confiscă imediat de organele competente și se neutralizează pe cheltuiala proprietarului.

Autorităţile sanitar-veterinare atrag atenţia că deși consumul cărnii de porc sau a produselor din carne de porc care provin din aceste zone nu afectează sănătatea omului, pot fi purtătoare de virus și pot îmbolnăvi porcii din județul Covasna. Conform Noului Cod Penal persoanele care facilitează răspândirea virusului pot fi condamnați penal de la 3 luni la 6 ani de închisoare.

DSVSA Covasna apelează la calm întrucât la această oră în județul Covasna nu există niciun caz de suspiciune de pestă porcină africană.

DSVSA Covasna recomandă tuturor crescătorilor de porcine, producătorilor de furaje, procesatorilor de carne și tuturor consumatorilor să fie vigilenți și să informeze DSVSA despre orice suspiciune de boală, fraudă sau comerț ilicit de animale vii, carne sau produse din carne.

 

Articolul precedentFestivalul preparatelor la ceaun, sâmbătă, la Covasna
Articolul următorZiua eliberării orașului Sfântu Gheorghe, marcată sâmbătă