Părinţii care nu au cu cine îşi lăsa copiii pe durata vacanţei de vară, şi vor să beneficieze de serviciile oferite de grădiniţele şi unităţile de învăţământ preşcolar de stat, pot depune începând de luni cereri la unităţile pe care cei mici le-au frecventat în acest an şcolar, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Covasna.

Cererile vor fi centralizate de IŞJ Covasna şi, ulterior, transmise autorităţilor publice locale pentru a decide, în acord cu acestea, asupra listei de unităţi de învăţământ în care se vor desfăşura doar activităţi recreative.
 
Pentru urgentarea pregătirilor, conducerea Inspectoratului a solicitat ca unitățile de învățământ preşcolar să transmită până miercuri, 17 iunie, ora 10:00, numărul solicitărilor depuse de părinți.
 
Lista cu unitățile de învățământ preşcolar va fi afişată atât la avizierul Inspectoratului, cât şi pe site-ul instituţiei.
 
Condiţiile în care se vor deschide unităţile de învăţământ preşcolar
 
Ordinul comun al Ministerelor Sănătății, Educației şi Cercetării şi cel al Muncii şi Protecției Sociale, care stabileşte măsurile pentru prevenirea îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2 creşe, grădinițe şi after school-uri a fost publicat luni, 15 iunie, în Monitorul Oficial.
 
Potrivit documentului, la intrarea în unitățile de învățământ preşcolar, o persoană desemnată va asigura  fluidizarea sosirilor și fluxul de persoane pentru evitarea aglomerărilor. Ușile de intrare vor fi menținute deschise la venirea copiilor în unitate, pentru a limita punctele de contact. De asemenea, accesul în holul de primire va fi limitat, iar triajul epidemiologic al copiilor se va face zilnic.
 
“Triajul epidemiologic constă în măsurarea temperaturii cu termometrul non-contact; temperatura înregistrată nu trebuie sa depășească 37,3 grade Celsius. În cazul în care temperatura înregistrată depășește 37,3 grade Celsius, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioada de 2-5 min de repaus. Dacă se constată menținerea unei temperaturi peste 37,3 grade Celsius sau/și prezența de simptome respiratorii si/sau alte semne/simptome de boli infecto-contagioase acute, copiii NU sunt primiți la program. Aceștia sunt lăsați în grija părinților cu recomandarea unui consult medical de specialitate. Copiii trebuie primiți individual de către persoana desemnată și preluați de părinte la ușa unității, evitându-se circulația în interior”, se arată în Ordinul care poate fi consultat pe site-ul www.edu.ro.
 
Potrivit documentului, cei mici vor fi învățați și ajutați să se spele pe mâini cu apă si săpun cel puţin 20 de secunde, iar măsurile de igienă și comportament trebuie respectate atât în zona preșcolară, cât și în cea școlară (menținerea distanței fizice, aplicarea gesturilor de barieră, limitarea aglomerărilor, purtarea măștii faciale, spălatul pe mâini).
 
Atât înainte de începerea activității cât și după somnul copiilor şi la sfârșitul programului, încăperile şi spaţiile comune vor fi igienizate.
 
“Curățenia generală se va face prin spălare cu apă și detergent, urmată de clătire repetată cu apă potabilă. Pentru curățarea obiectelor destinate utilizării directe de către copii vor fi folosiți agenți de curățare nedăunători, dezinfectanții, biocide avizate. Toate suprafețele trebuie curățate, inclusiv jucăriile, toboganele, țarcurile, mânerele, balustradele, butoanele și accesoriile instalațiilor sanitare, toaleteşe, clanțele, pervazul ferestrei, precum și mesele și scaunele din sala de grupă. Suprafețele care sunt atinse de copii vor fi atent curățate, frecvent prin ștergerea cu apă și detergent. Jucăriile vor fi spălate regulat, cel puțin o dată pe zi. Curățarea zilnica corespunzătoare a mobilierului de la locurile de joacă din aer liber se va face insistând la punctele de contact (leagăne, tobogane, etc) cu dezinfectant avizat. Săpunul lichid si prosoapele de hârtie trebuie să fie accesibile pentru toți copiii și angajații din cadrul unității”, se mai arată în Ordinul comun.
 
O altă măsură prevede că ventilarea spațiilor închise se va face cel puţin 20 de minute, atât dimineața înainte de sosirea copiilor, când aceștia sunt afară, la ora prânzului și seara, cât și în timpul activităților de curățenie. Este interzisă folosirea echipamentelor pentru recircularea aerului (ventilatoare, aparate de aer condiţionat).
 
Lenjeria și păturile individuale utilizate în aceste unități trebuie spălate periodic / la nevoie prin înmuiere cu detergenți în soluție 0,5%, spălare, fierbere și limpezire.
 
Pupitrele, mesele şi scaunele vor fie marcate pentru a asigura distanța fizică recomandată între copii, şi se recomandă ca servirea mesei să se facă în încăperea desemnată grupei. Fiecare copil va sta singur la măsuța lui, iar înainte de servirea alimentelor suprafața va fi spălată și dezinfectată.
 
Atât angajații cât și copiii trebui să se spele pe mâini la sosirea în creșă, grădiniță, sau after school; înainte și după fiecare masă; după somn / strănut / tuse; după folosirea toaletei și schimbării scutecelor;
după venirea din spațiul de joacă, atunci când mâinile sunt vizibil murdare şi la sosirea sau plecarea spre casă.
 
Traseul prin curtea unității până la intrarea și în incintă, se va realiza pe un culoar bine delimitat si semnalizat, respectând normele de distanțare fizică.
 
Sălile de grupă vor amenajate aşa încât să permită reducerea numărului de copii în cameră, iar distanța dintre ei sa fie maximizată, fără a compromite funcționarea normală a activităților pedagogice. Se recomandă reducerea numărului de copii în grupă, astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 4,5 mp/copil.
 
Distanțarea fizică se va asigura în toate încăperile din unitate (dormitoare și în sălile de mese prin plasarea paturilor, șezlongurilor, respectiv a măsuțelor) la cel puțin 2m distanță între ele.
 
Izolator pentru copiii care au peste 37,3 °C
 
Potrivit Ordinului, în interiorul acestor unităţi va fi organizat un spaţiu pentru izolarea copiilor cu febră peste 37,3 grade Celsius și/sau altă simptomatologie de boală infecto-contagioasă acută dezvoltată în timpul șederii în unitate, iar zona nu trebuie să comunice cu restul spațiilor definite.
 
Materialul necesar pentru fiecare activitate (jucării, instrumente de scris, caiete, cărți, etc) va fi asigurat individual, iar jucăriile care nu pot fi spălate trebuie eliminate din sala de grupă, la fel ca toate accesoriile neesențiale pentru procesul instructiv-educativ.
 
Ordinul comun poate fi consultat pe www.edu.ro
Articolul precedentElevii de clasa a VIII-a susțin azi proba scrisă la Matematică
Articolul următor30 de pacienți diagnosticați cu COVID-19 internați în spitale. Încă o persoană internată în ultimele 24 de ore