Lacului de la Gară

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe va depune până la sfârşitul lunii martie proiectul pentru reabilitarea Lacului de la Gară, în cadrul Programului Operațional Regional. În cazul unei licitații câștigătoare, lucrările vor fi finalizate până în 2023.

În luna martie a anului trecut, municipalitatea din Sfântu Gheorghe a anunțat o competiție pentru renovarea lacului din zona Gării, la care s-au înscris 12 proiecte. Ideile au fost prezentate de către candidați la un forum public organizat la Cinema Arta, concursul fiind câștigat de proiectul lui Milán Bokor și Botond Bölöni, pentru care municipalitatea le-a acordat marele premiu de 3.500 de lei.

Licitaţia electronică pentru realizarea proiectului a fost câştigată de o echipă din Târgovişte, care va trebui să ia în considerare proiectul declarat câştigător în campania Primăriei.

În planul câștigător a avut prioritate un amplasament pentru organizarea de evenimente şi o clădire centrală cu mai multe pavilioane mai mici. Suprafața lacului ar fi redusă cu zece procente și, pe lângă grădina botanică, s-au planificat, de asemenea, plimbări cu barca, zone de plimbare şi de plajă, dar și pereți de cățărare.

Proiectul care urmează să fie depus are stabilite însă condiții diferite, printre care şi faptul că doar 10% din suprafața care va fi renovată poate fi construită, iar alte suprafețe verzi trebuie să rămână. Toate aceste lucruri vor face însă ca planificarea să fie una dificilă.

Clădirea aflată pe insula din mijlocul lacului, unde a fost odată o cofetărie, rămâne în afara planificării, deoarece proprietarul clădirii nu a răspuns la oferta municipalităţii.

De asemenea, lucrările de izolare a lacului nu pot fi finanțate în cadrul acestui program, suma totală de 1,2 milioane de euro fiind eligibilă doar pentru reabilitare.

Propunerile pentru Axa 4 a Programului Operațional Regional pot fi depuse până la sfârșitul lunii martie, iar în cazul unei licitații reușite, se așteaptă lansarea procedurilor de achiziții publice până în 2020, iar sfârșitul proiectului este anul 2023.

Articolul precedentAmenzi de peste 46.000 de lei aplicate în weekend de polițiștii covăsneni
Articolul următorOrdine de protecție emise de polițiștii din Turia și Întorsura Buzăului