Pălinca de prune produsă în localitatea covăsneană Ozun și pălinca de zmeură din localitatea harghiteană Delnița s-au dovedit a fi cele mai bune băuturi de acest gen la Competiția Pălincilor.

În cadrul galei care a avut loc vineri seara, în sala de conferințe a Hotelului Fidelitas din municipiul Sfântu Gheorghe, au fost premiate cele mai bune pălinci din județele Covasna, Harghita și Mureș. Pentru pălincile alese dintre cele 200 de mostre prezentate, Consiliul Județean Covasna și Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în județul Covasna au acordat, pe lângă cele două mai premii, și medalii de aur, argint și bronz.

 

„Pălinca de calitate face parte integrantă din turismul Ținutului Secuiesc, este o caracteristică a ospitalității din zonă. Dorim ca turiștii care vin în vizită în regiunea noastră să revină în județul nostru nu doar pentru atracțiile turistice, ci și pentru pălinca cu gust extraordinar, preparată cu multă atenție”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Grüman Róbert.

 

Acesta a amintit că în ultimii ani autoritățile județene au depus eforturi pentru ca turismul, ca sector al economiei, să se dezvolte, lucru confirmat, potrivit acestuia, și de  creșterea de 5-10 % / an a numărului turiștilor care ne vizitează județul, lucru la care au contribuit, în mare măsură, și evenimentele de amploare precum Festivalul Deliciilor Dulci, Transylvanian BBQ Festival sau Festivalul Cârnaților.

 

„Distilarea pălincii s-a dezvoltat foarte mult. Cu organizarea acestei competiții atragem atenția asupra preparării pălincilor de calitate și asupra formării unei culturi a consumului civilizat de palincă. În ultimul deceniu a intervenit o schimbare neașteptată în cultura preparării pălincilor, fapt care este demonstrat și de cele peste 200 de mostre înscrise în competiție de 93 de persoane. De la băuturile spirtoase aromate am ajuns la «renașterea» pălincilor zonale, la o cultură a pălincii devenită din nou multicoloră și cu gust diversificat. Competiția de astăzi face parte dintr-un proiect mai mare care are ca scop de a face să prospere turismul în zonă, prin sprijinirea promovării produselor specifice.”, a declarat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor. 

 

De la coacăze negre, la scoruș de munte

 

Juriul a evaluat pălincile din județele Covasna, Harghita și Mureș, preparate din prune, caise, zmeură, afine, măr, piersică, gutui, soc, cireșe, coacăze negre, brad, pere, scoruș de munte, vișine, mure, struguri, tescovină, dovleac și rachiul de cidru de mere, conform sistemului de evaluare de 20 de puncte.

 

Partenerul de specialitate al competiției, Dezső Tibor, evaluator și producător de pălincă a afirmat că „a fost o surpriză plăcută” faptul că un număr atât de mare de persoane fizice produc pălincă de calitate, menționând că anul viitor competiția se va adresa și distileriilor comerciale.

 

Titlul „Cea mai bună pălincă de prune din Ținutul Secuiesc” a fost obținut de pălinca produsă de Kovács Ferenc din Ozun. Producătorul a precizat că băutura a fost făcută din fructe ecologice, care nu au „văzut” fungicid sau insecticid.

 

Din județul Harghita, câștigătoare a fost declarată pălinca de zmeură produsă de János A. Előd și Vass Csongor din Delnița. Cei doi producători folosesc doar fructe de calitate și pentru a putea produce pălincă de calitate, și-au achiziționat un aparat de scos sâmburi, desciorchinător și un cazan pentru pălincă.

 

Juriul a desemnat câștigători pentru fiecare zonă din care au fost prezentate cel puțin 20 de mostre.

 

Pălinca de caise realizată de Domokos Ferenc din Estelnic a fost premiată ca fiind cea mai bună pălincă din zona Târgu Secuiesc; distilatul de caise al lui din Bunta Lóránd din Sfântu Gheorghe a fost declarată cea mai bună pălincă din zona Sfântu Gheorghe, iar titlul de cea mai bună pălincă din zona Baraoltului i-a revenit pălincii de soc a lui Fehér Zoltán.

 

Cea mai bună pălincă din județul Mureș a sosit de la Pănit, aceasta fiind pălinca de brad produsă de familia Borbély. Titlul de cea mai bună pălincă din zona Gheorgheni i-a revenit lui Biro Róbert pentru pălinca făcută din scoruș de munte.

 

La Competiția pălincilor din Ținutul Secuiesc s-au acordat 28 de medalii bronz, 42 medalii de argint și 39 de medalii de aur. Fiecare participant a primit o fișă de evaluare în care s-au enumerat punctele forte și eventualele deficiențe ale produsului înscris la concurs. Competiția se va organiza și anul viitor.

ImagineImagine

Articolul precedentNoul premier promite bani de la buget pentru Aeroportul de la Braşov
Articolul următorFOTO. Primăria Ozun „trage tare” să termine modernizarea străzilor în acest an