Continuă reabilitarea și modernizarea străzilor din localitatea covăsneană Ozun. Primăria a anunțat că a demarat lucrările de asfaltare a străzii Jókai Mór, iar pe celelalte tronsoane incluse în proiectul „Modernizare străzi în comuna Ozun, județul Covasna”, finanţat din fonduri europene, dacă vremea va permite, lucrările vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an.

„A început asfaltarea străzii Jókai Mór din Ozun! În funcție de condițiile meteorologice, sperăm că, până la sfârșitul anului vor fi asfaltate și restul străzilor, unde lucrările de modernizare au fost începute în cadrul proiectului <<Modernizare străzi în comuna Ozun, județul Covasna>>”, au transmis reprezentanții Primăriei Ozun.

În ultima perioadă, comuna Ozun și satele aparținătoare, în special Bicfalău, au trecut printr-un amplu proces de modernizare, fiind făcute, printre altele, investiții majore în infrastructura rutieră, lucrări de reabilitare, modernizare și extindere a rețelelor de apă și canalizare, majoritatea cu finanțare din fonduri europene.

În ceea ce privește satul Bicfalău, demersurile pentru dezvoltarea localității au fost demarate în urmă cu câţiva ani, din dorinţa administraţiei locale de a o introduce în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Primăria a comandat atunci un Studiu al valorilor de patrimoniu, a aprobat Planul Urbanistic General şi a trecut la modernizarea străzilor şi la racordarea la reţeaua de apă şi canalizare.

„Ca să fie inclusă măcar pe lista de aşteptare a Patrimoniului UNESCO trebuie să dezvolţi localitatea astfel încât să fie aptă din punct de vedere economic, social şi chiar peisagistic. A trebuit să facem canalizarea, prin Banca Mondială, prin intermediul Ministerului Mediului, iar de doi ani de zile funcţionează. Acum executăm lucrările pentru reţeaua de apă, toate străzile vor fi modernizate din fonduri europene. Avem 38 de conace, dintre care aproximativ 50% sunt în stare iniţială, neschimbate din punct de vedere arhitectural, ceea ce înseamnă că pe acele aproape 20 de conace putem să construim acest proiect, acest vis al comunei Ozun şi al judeţului Covasna, care va fi mândria şi perla turismului din judeţ. Deocamdată satul Bicfalău a ajuns în patrimoniul Transilvaniei, şi următorul pas va fi făcut începând de anul viitor, când va fi terminată şi modernizarea străzilor”, ne explica primarul comunei, Ráduly István, în urmă cu câteva luni.

Până la ora actuală au fost făcute, printre altele, investiții majore în infrastructura rutieră, lucrări de reabilitare, modernizare și extindere a rețelelor de apă și canalizare, sau construirea unei case mortuare în cimitirul din Ozun pe care Primăria a inaugurat-o la mijlocul lunii iunie a acestui an.

Raduly Istvan ne-a precizat că în total, numai prin proiectele depuse în ultimii ani, s-au atras aproximativ 14 milioane de euro, atât de la Guvernul României, cât și prin fonduri europene.

Majoritatea lucrărilor derulate în ultimii ani au fost realizate cu scopul de a introduce satul Bicfalău și cele 38 de conace în Patrimoniul UNESCO, demers pe care Primăria Ozun îl va relua anul viitor, odată cu finalizarea lucrărilor de modernizare a infrastructurii rutiere.

Articolul precedentPălinca de prune din Ozun, câștigătoare în județul Covasna la Competiția pălincilor
Articolul următorRomânii pierd opt luni din viață din cauza poluării – Studiu