Câțiva pacienți ai Spitalului Județean de Urgență „Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe s-au plâns pe o rețea de socializare că de câte ori sunt nevoiți să își facă analizele de sânge sunt „chinuiți” de asistentele care nu reușesc să le găsească venele, fiind înțepați chiar și de 5-6 ori pentru o recoltare.

Unul dintre pacienți a scris într-o postare pe pagina de facebook „Experiențe de la Spitalul Județean de Urgență Fogolyán Kristóf” că de fiecare dată când merge să își facă analizele de sânge este nevoit să îndure înțepăturile multiple pentru că asistentele nu reușesc să îi găsească vena și spune că soluția pentru ca pe viitor alți pacienți să nu mai fie nevoiți să treacă prin ce trece el este ca managerul spitalului să achiziționeze dispozitive de vizualizare a venelor, care ar fi necesare în mai multe secții.

„De câte ori am mers cu o problemă la Spitalul Județean de Urgență, și s-a impus efectuarea de analize, am fost chinuit de asistentele care voiau să-mi recolteze sânge! Nu dau vina pe ele deoarece sunt un pic ponderal și este posibil ca din această cauză să nu-mi gasească venele și să mă înțepe de cinci, șase ori până-mi nimeresc vena. Am căutat să văd pe internet dacă gasesc vreun aparat de vizualizare a venelor. Am găsit în cele din urmă un aparat foarte practic pe care spitalul nostru, și toți sefii de secții, ar trebui să-l ceară prin managerul spitalului. Este necesar la toate secțiile, în special la pediatrie, la copiii cărora li se pun canule și care sunt foarte chinuiți! Nu mai vorbesc de bătrânii care suferă când li se recoltează sânge și arată de parcă ar fi fost bătuți. Domnilor responsabili ai spitalului, vă rog să faceți ceva în acest sens și încercați să ne vedeți ca pe oameni, nu ca pe niște animale aduse la abator! Spitalul nu sărăcește dacă comandă câteva aparate de vizualizare a venelor, nu pentru mine, pentru toți cetățenii care vor trece prin spital. Inițiativa trebuie să pornească de la șeful de secție și să ajungă până la urechile și ochii managerului pentru ca această achiziție să aibă succes! Vă doresc să vă schimbați atitudinea de nepăsare și să faceți totul pentru cei aflați în suferință”, a scris bărbatul.

Managerul spitalului ne-a explicat că astfel de aparate există în câteva secții, dar în unele situații nici acestea nu sunt folositoare, iar asistentele sunt nevoite să înțepe pacienții de mai multe ori pentru a le recolta sânge.

„Avem, două sau trei, dar în zonele unde din cauza patologiei venele nu se văd. Nu este un aparat ieftin, avem doar în câteva secții, la Oncologie, la Neonatologie, dar când cineva are o venă atât de subțire nici cu ele nu rezolvăm problema. În cazul copiilor, în multe situații, când vin la Urgență sau pe secții sunt atât de deshidratați încât colegele mele trebuie să îi înțepe de mai multe ori. Știm de această problemă însă bugetul spitalului momentan nu permite dotarea fiecărei secții în parte. În fiecare an, cel puțin în anii precedenți, am făcut dotări ale secțiilor, dar pe bază de priorități, pe acele secții unde într-adevăr din cauza patologiei este foarte important ca asistentele să găsească o venă bună. Nu înseamnă că dacă pacientul trebuie înțepat de mai multe ori nu se vede vena, nu este doar din această cauză, ci și din cauza bolii de care suferă”, ne-a explicat managerul Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe, András-Nagy Róbert.

Potrivit acestuia, un singur dispozitiv de vizualizare a venelor costă aproximativ 7.000 de euro.

Articolul precedentAproape 800 de pacienţi la Urgenţele Spitalului Judeţean în ultima săptămână, dintre care 9 victime de accidente rutiere
Articolul următorNoi cazuri de pestă porcină confirmate la Sfântu Gheorghe. DSV Covasna a trecut la uciderea porcilor din cartierul Őrkő