Opt dintre covăsnenii înscriși în programul guvernamental de sprijin pentru tomate au optat pentru ciclul II și vor valorifica producția începând cu 1 noiembrie.
Potrivit directorului Direcției pentru Agricultură a județului Covasna, ing. Könczei Csaba, în acest an s-au înscris în program 12 covăsneni. Dintre aceștia, doi și-au retras, ulterior, cererile de înscriere. Dintre cei zece rămași, doi au optat pentru ciclul I și au valorificat deja, fiecare, câte două tone de roșii cultivate în spații protejate.
Datele Direcției pentru Agricultură a județului arată că numărul solicitanților este în creștere față de cel înregistrat anul trecut, deși în județul Covasna, nu exista tradiție pentru astfel de culturi.
„La nivelul județului Covasna, am avut 12 cereri depuse de înscriere în program în 2018. Față de anul trecut, când au fost trei aplicanți, este o creștere spectaculoasă. Trebuie să precizez că doi dintre cei înscriși în acest an și-au retras, apoi, cererile, deci am rămas cu 10 persoane care vor participa la program, din care doi au optat pentru ciclul I”, a spus ing. Könczei Csaba.
Programul de sprijin pentru tomate în spații protejate a fost lansat în 2017 și constă în acordarea unui ajutor de minimis de 3.000 de euro/an pentru cultura de tomate în spații protejate.
Conform informațiilor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru a fi eligibili pentru acordarea ajutorului de minimis, cei înscriși în program trebuie, printre altele, să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de cel puțin 1.000 mp, să obțină o producție de minimum 2 kg tomate/mp, dar și să valorifice o cantitate de tomate de cel puțin 2.000 kg dovedită cu documente justificative.
Sursa foto: www.madr.ro