Apar noi focare de pestă porcină africană la efectivele de mistreţ din judeţul Covasna, dar şi cazuri de trichineloză. În perioada sărbătorilor de iarnă, autorităţile sanitar-veterinare au depistat într-o exploataţie din localitatea Comandău mai multe carcase de porci infestate cu Trichinella, pe care le-au confiscat.
Şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna, dr. Sikó Barabási Sándor a transmis că după ce în 2019 au fost semnalate mai multe cazuri de pestă porcină africană la mistreți găsiți morți pe fondurile de vânătoare nr. 2 Brăduț, nr. 3 Cormoș și nr. 4 Herculean, în ultimele zile s-a diagnosticat un caz de pestă porcină africană la un mistreț vânat, de această dată pe fondul de vânătoare nr. 5 Baraolt.
„La pestă focarele nestinse le avem în zona Baraolt, pe primele două fonduri de vânătoare: Herculian şi Brăduţ. Focarul se va stinge peste doi ani de la ultimul caz confirmat. Dacă vom mai constata şi alte cazuri vom prelungi această perioadă. În total sunt 7 animale găsite. Acesta de azi, depistat la Baraolt, este primul caz depistat printre mistreţii vânaţi, celelalte au fost printre mistreţii morţi (…) Cazurile de trichineloză au fost în preajma Crăciunului pe fondul de vânătoare Benedek, în zona Comandău. Două cazuri, au fost confiscate mai multe carcase pentru că erau în acelaşi congelator şi, conform procedurii, acele carcase care intră în contact cu cea infestată se confiscă. Astăzi ni s-au comunicat tot din zona Benedek şi de la Aita Mare. Până acum nu am avut astfel de cazuri, dar având în vedere faptul că de pe fondul de vânătoare Benedek deja este al 3-lea sau al 4-lea caz, trebuie să fim foarte atenţi cu mistreţii din zona respectivă pentru că s-ar putea să fie o zonă mai afectată”, ne-a declarat dr. Sikó Barabási Sándor.
Pentru prevenirea extinderii bolii, autorităţile au dispus anul trecut o serie de măsuri, printre care lichidarea tuturor mistreţilor din zona afectată, precum şi a animalelor răpitoare.
Primele focare de pestă porcină confirmate în judeţul Covasna, în 2019, au fost semnalate în luna februarie, în gospodării din localităţile Sfântu Gheorghe şi Valea Crişului, atunci fiind sacrificaţi preventiv aproape 140 de porci.
La mijlocul lunii octombrie, proprietarul unei exploataţii de porci Mangaliţa din localitatea Aita Mare a fost sancţionat contravenţional cu suma de 6.400 lei pentru neanunţarea medicului veterinar privind fătările şi sacrificările de animale, nerespectarea măsurilor de profilaxie privind accesul persoanelor şi împrejmuirea corespunzătoare a exploataţiei, precum şi pentru nerespectarea prevederilor legale privind identificarea şi înregistrarea animalelor, după ce autorităţile sanitar-veterinare au confirmat apariţia unui nou focar de pestă porcină.