Un bărbat în vârstă de 32 de ani a scăpat ca prin urechile acului nevătămat, după ce maşina lui a fost lovită de tren pe o trecere la nivel din localitatea covăsneană Lemnia.

Potrivit IPJ Covasna, accidentul s-a petrecut marţi, în jurul orei 17:00, iar şoferul le-a declarat poliţiştilor că maşina nu s-a oprit în momentul în care acesta a acționat pedala de frână, astfel că a fost lovit de un tren care circula pe calea ferată.

Polițiștii posturilor de poliție Ojdula și Lemnia au fost sesizați prin apel 112 cu privire la faptul că în jurul orelor 17:00, în localitatea Lemnia, pe un drum comunal, un autoturism a fost lovit de un vehicul feroviar pe trecerea la nivel cu calea ferată (…) Din accident au rezultat numai pagube materiale iar conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ”, au transmis reprezentanţii IPJ Covasna.

Bărbatul a fost examinat de un echipaj medical, dar a refuzat internarea, motivând că nu a suferit nici o leziun.

Oamenii legii l-au sancționat contravențional cu 2.900 de lei și 6 puncte de penalizare.

Trecerile la nivel cu calea ferată sunt zone de risc în care producerea unui eveniment rutier poate avea consecințe deosebit de grave.

Polițiștii fac următoarele precizări:

Participanţii la trafic trebuie să dea dovada de prudenţă sporită la apropierea şi traversarea liniilor de cale ferată curentă sau industrială, după caz.

Conducătorii de vehicule sunt obligați să oprească în dreptul indicatorului ce obliga la oprire atunci când:

a) barierele sau semibarierele sunt coborate, în curs de coborare sau de ridicare;

b) semnalul cu lumini roşii şi/sau semnalul sonor sunt în funcţiune;

c) intalneste indicatorul „Trecerea la nivel cu calea ferată simpla, fără bariere”, „Trecerea la nivel cu calea ferată dubla, fără bariere” sau „Oprire”.

În cazul imobilizarii unui vehicul pe calea ferată, conducătorul acestuia este obligat sa scoată imediat pasagerii din vehicul şi sa elibereze platforma caii ferate, iar când nu este posibil, sa semnalizeze prezenta vehiculului cu orice mijloc adecvat.

Participanţii la trafic, care se găsesc în apropierea locului unde un vehicul a rămas imobilizat pe calea ferată, sunt obligaţi sa acorde sprijin pentru scoaterea acestuia sau, când nu este posibil, pentru semnalizarea prezentei lui.

Se interzice oprirea voluntara a vehiculelor (…) pe trecerile la nivel cu calea ferată curenta şi la o distanta mai mica de 50 m înainte şi după acestea;

Polițiștii recomandă și pietonilor să manifeste o atenție sporită. Pietoni nu trebuie să se deplaseze pe căile ferate sau în proximitatea imediată a acestora zone

Totodată, pietonii trebuie să efectueze traversarea căilor ferate doar în zonele permise și să nu se angajeze în traversare dacă la trecerea la nivel cu calea ferată barierele sau semibarierele sunt coborâte, în curs de coborare sau de ridicare sau semnalul şi/sau semnalul sonor sunt în funcţiune

De asemenea, în cazul în care intenționează să efectueze traversarea la o trecere la nivel cu calea ferată fără bariere, să se asigure temeinic că pot efectua traversarea în condiții de siguranță.

Foto: arhiva

Articolul precedentJudeţul Covasna, locul I pe ţară cu cele mai puţine accidente de muncă mortale în 2019
Articolul următorPeste 200.000 de lei investiţi în comunitate în 2019, prin programele Fundaţiei Comunitare Covasna