Mai mulţi locuitori din Sfântu Gheorghe s-au plâns de mirosul pestilenţial care s-a făcut simţit în ultimele zile, şi care provine de la dejecţiile de păsări împrăştiate în zona Câmpu Frumos ca îngrăşământ natural.

Am vrut să aflăm dacă ar exista o alternativă, astfel încât locuitorii să nu mai fie „deranjaţi” de două ori pe an, toamna şi primăvara, de aceste mirosuri, aşa că am luat legătura, pe rând, cu Garda de Mediu, Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Direcţia Agricolă Covasna, iar răspunsul a fost acelaşi de fiecare dată: dacă avem pretenţii să mâncăm legume bio, trebuie să folosim îngrăşăminte bio!

„Din câte ştiu, firma Bio Farm împrăştie gunoi de grajd în zona Câmpu Frumos, de pe o platformă de gunoi autorizată şi conform unui plan de management autorizat. Două-trei zile va mai dura, dar avem ghinion că vântul bate dinspre Angheluş, acolo unde e platforma de gunoi, de asta simţim mirosul.  Fermierul, dl. Becsek, are totul în regulă, platforma este autorizată,  am vorbit cu el şi spunea că în două-trei zile va fi gata. Asta e agricultura, decât să folosim îngrăşământ chimic, mai bine se foloseşte îngrăşământ natural”, ne-a explicat şeful Direcţiei Agricole Covasna, Könczei Csaba.

Rampa ecologică de la Câmpu Frumos a fost realizată în urmă cu aproape doi ani printr-o investiţie privată şi, potrivit conducerii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Covasna, se încadrează în normele europene.

„De la Câmpu Frumos se împrăştie gunoi, toamna, dar nu cred că moare nimeni. Stau de 35 de ani în oraş şi îmi amintesc cum mirosea de la staţia de epurare. O să mai fie un episod în primăvară când se va împrăştia din nou îngrăşământ, dar asta e. Avem agricultură, vrem să mâncăm bio, dar cum să facem agricultură bio dacă nu folosim gunoi bio? Miroase, e normal, dar în rest nu e nicio problemă. Omul are rampă ecologică la Câmpu Frumos, ceea ce e de lăudat, fermele avicole nu aruncă dejecţiile ci le duc la ei. O să mai fie două zile miros după care vor intra în pământ şi se va termina”, ne-a explicat directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu.

Amenzi între 50.000 și 100.000 lei pentru nerespectarea legii

Contactat telefonic, şeful Gărzii de Mediu Covasna, cms. şef Lucian Cândea ne-a explicat că fermierii care împrăştie dejecţii pentru fertilizarea solului trebuie să aibă autorizaţie de mediu şi să respecte planul de management. În context, el a mai precizat că în această perioadă au loc verificări, iar agricultorii care nu respectă legea riscă amenzi care pornesc de la 50.000 lei şi pot ajunge chiar şi până la 100.000 lei.

„Noi vom trimite o echipă de permanenţă ca să verifice dacă fermierii au autorizaţiile de mediu. Mirosul se simte foarte tare, mai ales pe Lunca Oltului, dar din păcate alte soluţii nu sunt. Decât să arunce azotat mai bine să pună îngrăşământ natural. E neplăcut dar se întâmplă doar în perioada asta, august-octombrie. Dacă nu se respectă ce e trecut în autorizaţia de mediu sancţiunile sunt de la 50.000 lei şi până 100.000 lei”, ne-a explicat cms. şef Lucian Cândea.

 

Articolul precedentBilete pentru meciul Sepsi OSK – Astra din Liga 1
Articolul următorDe luni și locuitorii din Târgu Secuiesc pot depune cereri pentru ajutoarele de încălzire