Aproape 20 de echipe s-au înscris la concursul de preparat kürtőskalács organizat în cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului Deliciilor Dulci de la Sfântu Gheorghe.

Din judeţul Covasna s-au prezentat şapte firme producătoare de kürtőskalács, din judeţul Harghita zece şi din judeţul Mureş o firmă.

„În judeţul Covasna 130 de persoane, respectiv firme deţin autorizaţie pentru prepararea kürtőskalács-ului, ceea ce înseamnă că suntem o mare putere în domeniu. Dorim să menţinem în continuare acest statut, deoarece cozonacul secuiesc a avut şi are şi un fundal economic solid. În cadrul evenimentului se va organiza vineri o întâlnire cu firmele producătoare de kürtős şi distribuitorii de diferite dulciuri, în vederea consolidării cooperării economice din judeţul Covasna” – a declarat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna, Edler András György, adăugând că anul acesta gama deliciilor dulci se va extinde cu o alee a ciocolatei.

Concert Alex Velea

Pe lângă delicatese, publicul participant la festival va avea la dispoziţie o mulţime de posibilităţi de distracţie. Turiştii şi localnicii prezenţi la festival în perioada 7-9 septembrie vor putea vedea, sâmbătă, un concert Alex Velea, iar duminică publicul va putea urmări concertul susţinut de formaţia Piramis.

De asemenea, sâmbătă, în zona de promenadă din centru, activităţile pentru copii se vor desfăşura sub genericul „De la spic până la cozonac”. Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, împreună cu Asociaţia Bodvaj, îi va învăţa pe copii cum trebuie preparat cozonacul kürtős, iar pe parcursul unor activităţi interactive, cei mici se vor familiariza cu spicul grâului, vor învăţa cum se face făină din cereale, cum se frământă aluatul dospit şi cum se coace cozonacul kürtős.

Concurs de preparat clătite

Sărbătoarea Apei Minerale – Aquarius, care va avea loc în data de 9 septembrie şi care este cunoscută pentru degustările de apă minerală şi concursul de preparat clătite cu apă minerală, va face parte integrantă şi anul acesta din Festivalul Deliciilor Dulci de la Sfântu Gheorghe.

„Anul trecut, la concursul de preparat clătite, echipele au fascinat juriul cu adevărate delicatese: au fost echipe care au preferat reţetele tradiţionale, iar cei mai curajoşi dintre ei au încercat umpluturi originale. Anul acesta vom organiza un singur concurs, echipele vor putea concura pentru titlul de «Cea mai bună clătită cu apă minerală», iar la prepararea clătitelor, pentru care vor folosi un singur tip de umplutură dulce, vor folosi obligatoriu apă minerală neîmbuteliată, care nu se găseşte în comerţ. Desigur, la standurile echipelor, doritorii vor putea gusta şi de data aceasta delicioasele clătite şi apele minerale, din care, la nivelul judeţului, sunt cunoscute peste 600 de izvoare” – ne-a declarat directorul Asociaţiei pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna, Jánó Szabolcs.

Program complet

VINERI (7 septembrie)

18:00 Concert susţinut de White Betty

20:00 Concert susţinut de Titán

22:00 – 23:30 Concert susţinut de Fúvó Shock Orchestra

SÂMBĂTĂ (8 septembrie)

11:00 Deşteptare cu muzică cu fanfara din Zagon

12:00 Deschiderea evenimentului şi lansarea competiţiei „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc ”

12:00 Întâlnire cu juriul, prezentarea echipelor (în direct din piaţă)

14:00 Ansamblul Cununa Carpaţilor: Cântec, joc şi voie bună

15:00 Ansamblul de dans din Valea Rece

17:00 Tentativă de doborâre a recordului pentru „Cel mai lung kürtőskalács din Transilvania”

19:00 Anunţ privind rezultatul competiţiei „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc” 

20:00 Concert susţinut de Szőcs Renáta

21:00 Concert susţinut de Alex Velea

*** Promenadă, între orele 11-19: – pe parcursul zilei, activităţi pentru copii, sub genericul „De la spic până la cozonac

DUMINICĂ (9 septembrie)

10:00 Deşteptare cu muzică cu fanfara Vallató din Bixad

10:00 Lansarea competiţiei „Cea mai bună clătită făcută cu apă minerală”

10:30 Întâlnire cu juriul, prezentarea echipelor (în direct din piaţă)

12:00 Lansarea competiţiei „Kürtőskalács-ul preparat într-un mod creativ”

12:00 Programe interactive pentru copii cu Micuța Fifi, cu recomandarea locului de joacă Superland

13:00 Anunţ privind rezultatul competiţiei „Cea mai bună clătită făcută cu apă minerală”

13:30 Program cu Ansamblul de dans popular Százlábú

16:00 Prepararea „Kürtőskalács-ul Ţinutului Secuiesc”

17:00 Concert pentru copii susţinut de formaţia Bóbita

18:00 Concert susţinut de formaţia Piramis

19:30 Anunţ privind rezultatul competiţiei „Kürtőskalács-ul preparat într-un mod creativ”

*** Promenadă, între orele 11-19: pe parcursul zilei, activităţi pentru copii, sub genericul „De la izvor până la ulcior

 

Articolul precedentRezultate BAC de toamnă: Rata de promovare a crescut, după soluționarea contestațiilor
Articolul următorNouă unităţi de învăţământ din judeţ încep anul şcolar fără autorizaţii sanitare de funcţionare