30 % dintre şomerii județului Covasna, aflaţi în căutarea unui loc de muncă, nu știu să scrie, să citească sau să numere, iar probleme similare sunt și în alte județe, spune Kelemen Tibor, directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna.

Potrivit acestuia, atât la nivel național cât și la nivelul județului este nevoie de organizarea unor cursuri de comunicare în limba română, dar și de numerație, lucru care ar putea fi posibil în viitorul apropiat, dacă Agenția ar fi autorizată în acest sens.

„Aceste elemente au rămas și sunt prioritate pentru noi. Nu suntem doar o agenție de plăți, ci oferim și alte servicii și ne ducem către categoria care nu reprezintă initeres pentru societățile de plasare, care în general sunt de tipul head-hunting. Acționăm pe o piață în care 30% sunt pregătiți precar, atât pe partea de scris, cât și pe partea de comunicare și numerație, aspecte care au făcut să fie reluată ideea cursurilor și competențelor de limba română, inclusiv în județele cu populație preponderent vorbitoare de limba română. Nu am derulat până în momentul de față niciun astfel de curs. Pe vremuri UDMR a finanțat astfel de cursuri dar erau adresate celor care voiau să învețe limba maghiară și nu neapărat șomerilor. În momentul de față nu avem autorizație pentru această competență, nu este foarte ușor să rezolvăm această problemă, în primul rând pentru că trebuie să facem un standard aferent, în al doilea rând trebuie să găsim profesorii care să poată să predea”, a declarat directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.

El a mai explicat că o altă problemă în organizarea unor astfel de cursuri este lipsa bugetului, dar și a formatorilor, întrucât legislația actuală nu permite ca un cadru didactic din sistemul de învățământ de stat să lucreze și în alt domeniu, însă odată cu soluționarea acestei probleme, unii șomeri ar avea șanse sporite să intre pe piața muncii.

„Noțiunea de cumul de funcții, adică salariu+salariu este un mare semn de întrebare, și până când se clarifică acest aspect al Legii 114, ca să vedem cum lucrează profesorii sau cum o să lucreze medicii, avem și noi semne de întrebare. În condițiile în care cineva este bugetar sau funcționar public există incompatibilități. (…) Am făcut cursuri de competențe civice și sociale până acum, deci partea de comunicare în limba română a fost acoperită de aceste cursuri în care i-am învățat partea de etichetă, comportament, cum să mănânce, să se adreseze, iar pe partea socială doream să știe să citească, să vorbească și să numere. Este o problemă de finanțare, pentru că Centrul nostru nu realizează venituri, iar până când nu avem buget nu putem începe să lucrăm. Centrele regionale pot face acest lucru mai repede, pot prelua o parte dintre aceste activități”, a mai spus  directorul AJOFM Covasna.

La ora actuală, la nivelul județului sunt derulate, prin AJOFM Covasna, 29 de cursuri pentru 24 de ocupații, la care sunt înscriși 406 șomeri.

Articolul precedentPrimăria Târgu Secuiesc, amendată de CNCD cu 2.000 lei pentru discriminare
Articolul următorReprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice, la a 4-a ediție a Întâlnirii contabilor din Ţinutul Secuiesc