Investiții majore în infrastructura rutieră, lucrări de reabilitare, modernizare și extindere a rețelelor de apă și canalizare, sau construirea unei case mortuare în cimitirul din localitatea covăsneană Ozun pe care Primăria a inaugurat-o la mijlocul lunii iunie a acestui an, sunt doar o parte dintre realizările din ultimii ani ai comunei.

Până la ora actuală, autoritățile locale au depus 27 de proiecte pentru diferite obiective de investiții, o parte dintre ele fiind deja finalizate, iar restul fie în curs de execuție, fie în curs de aprobare. Primarul comunei, Raduly Istvan spune că în total, numai prin proiectele depuse în ultimii ani, s-au atras aproximativ 14 milioane de euro, atât de la Guvernul României, cât și prin fonduri europene.

„În ultimii 7 ani am lucrat pentru aceste investiţii. Comuna Ozun a avut şi are în total 27 de proiecte, dintre care 12 cu finanţare din fonduri europene, 11 prin PNDL, un proiect susţinut prin Compania Naţională de Investiții, şi avem şi proiecte realizate prin Ministerul Mediului, susţinute de Banca Mondială. Avem 7.153.000 lei, respectiv 6 proiecte cu susţinere financiară din fonduri europene, finalizate în perioada 2015-2018, iar în curs de execuţie avem alte 6 proiecte, cu valoare totală de 15 milioane lei. Sunt 22 de milioane de lei din fonduri europene, iar în curs de execuţie, susţinute de Guvernul României, avem proiecte în valoare de peste 32 de milioane de lei. Pot să afirm la ora actuală că programele guvernamentale sunt mult mai bune decât cele susţinute din fonduri europene”, a explicat edilul în cadrul unei conferințe de presă.

Printre proiectele aflate în curs de finalizare se mai numără modernizarea și extinderea sistemului de alimentare cu apă în comuna Ozun și cele 7 sate aparținătoare; restaurarea și conservarea clădirii fostei biblioteci (Conacul Pünkösti) și modernizarea străzilor comunei.

Sate racordate în proporție de 100% la apă și canalizare

Un exemplu de urmat chiar și pentru localitățile din mediu urban este acela că majoritatea satelor aflate în administrarea Primăriei Ozun sunt racordate la rețeaua de apă și canalizare în proporție de 80-90%, sau chiar 100%, iar edilul spune că nu se va opri până când toți locuitorii vor beneficia de aceste servicii.

„Aproximativ 90% dintre aceste proiecte sunt de infrastructură, ne-am axat de la bun început pe finalizarea infrastructurii subterane, apoi am trecut la modernizarea străzilor. În Ozun, aproximativ 95% dintre străzi au finalizată reţeaua de apă, iar 78-80% au acoperire cu sistem de canalizare, în condiţiile în care există oraşe care nu au nici 20-30% acoperire cu apă potabilă. În Sântionlunca rețeaua de apă și canalizare este finalizată 100%, la Bicfalău canalizarea este în proporție de 98%, doar 3 case avem unde nu s-a realizat, însă rețeaua de apă este finalizată 100%. Satul Lisnău are 95% canalizare, și 100% reţea de apă, și avem deja proiecte pregătite pentru Lunca Ozunului, Măgheruş şi Lisnău Vale”, mai spune edilul potrivit căruia bugetul anual al comunei este de aproximativ 5 milioane de lei, iar investițiile realizate au fost posibile doar datorită proiectelor câștigate.

Doar două proiecte pierdute…

Edilul afirmă că de-a lungul timpului au existat atât probleme în ceea ce privește absorbția fondurilor, cât și din cauza schimbării guvernelor, însă majoritatea proiectelor pe care instituția le-a depus de-a lungul anilor au fost câștigate, cu excepția a două dintre ele, care nu s-au bucurat de finanțare.

„La toate proiectele am avut dificultăți pentru că ele sunt făcute în birouri, iar când începi execuţia lucrărilor întâmpini mai multe probleme. Avem multe proiecte unde avem probleme cu absorbţia fondurilor, la cele guvernamentale ai 4 ani, primești fondurile şi trebuie să te încadrezi… dacă mai există Guvernul până la final. Pe de altă parte, dacă aş avea putere de decizie aş da termen de execuţie la proiectele pe fonduri europene astfel încât cei 3 ani de zile să fie calculaţi din momentul avizării proiectului tehnic, pentru că atunci vezi capătul tunelului. Niciodată n-am înapoiat fonduri pentru proiectele câştigate, la noi proiectele se câştigă şi se execută. Am avut însă proiecte pe care nu le-am câştigat. Din fonduri europene am pierdut două proiecte până acum – unul se referea la construirea unui birou turistic în Ozun, iar la Bicfalău construirea unui traseu tematic pentru Drumul Conacelor”, a mai explicat primarul.

Majoritatea lucrărilor derulate în ultimii ani au fost realizate cu scopul de a introduce satul Bicfalău și cele 38 de conace în Patrimoniul UNESCO, demers pe care Primăria Ozun îl va relua anul viitor, odată cu finalizarea lucrărilor de modernizare a infrastructurii rutiere.

Articolul precedent18 proiecte de promovare și dezvoltare a limbii române în județele Covasna și Harghita, derulate de Guvern
Articolul următorPeste 2.000 de elevi covăsneni vor beneficia în anul școlar 2019-2020 de programul „Primul ghiozdan”