Trei operatori din România au lansat deja servicii 5G în mai multe orașe, zonele acoperite de noua tehnologie urmând să se extindă în această perioadă.

Primele localități în care au fost lansate servicii comerciale 5G sunt Bucureşti, Cluj-Napoca şi Mamaia, iar furnizorul de servicii de telecomunicaţii oferă, în acest moment, două abonamente: Red Infinity 17 şi Red Infinity 25.

Primul oferă internet nelimitat la viteză 5G, minute şi SMS-uri nelimitate naţional şi în roaming în Spaţiul European, la care se mai adaugă 1.000 de minute internaţionale de mobil. Al doilea serviciu include aceleaşi beneficii, însă oferă în plus minute nelimitate internaţionale, alături de 1 GB de trafic de internet şi 100 de minute în roaming în afara Europei.

Pentru Red Infinity 17, clienţii trebuie să dea un avans de 216 de euro pentru telefon şi apoi să plătească o rată lunară de 25 de euro. Alături de Red Infinity 25, avansul pentru dispozitiv este de 96 de euro, iar rata lunară de 30 de euro.

Un alt  furnizor și-a lansat serviciile 5G, cu viteze de până la 1,2 Gbps, în zone din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi, iar compania oferă un pachet special pentru cei care doresc acces la noul serviciu.

Acesta include acces la reţeaua 5G, trafic de internet nelimitat, 9,33 GB în roaming SEE pe mobil, apeluri de voce şi SMS-uri nelimitate naţional şi în roaming SEE. La acestea se adaugă acces la un serviciu de muzică și un pachet de TV mobil Family HD, iar abonamentul costă 25 de euro pe lună.

La fel ca în cazul primului furnizor, clienții au la dispoziție un singur smartphone 5G în acest moment, dispozitivul fiind disponibil în rate de 47 de euro pe lună.

În județul Brașov a început montarea antelenor 5G

Servicii 5G sunt disponibile și în orașe precum Constanța, Oradea și Iași, iar unul dintre furnizori a anunțat că instalează antene, în această perioadă, şi în Braşov, Timişoara, Craiova, Sibiu, Sinaia, Buşteni, Predeal şi Poiana Braşov.

Reţelele mobile de generaţia a cincea, numite 5G, oferă viteze foarte mari de descărcare şi încărcare a datelor. Potrivit analiştilor, această tehnologie va contribui cu 2.200 de miliarde de dolari la economia globală în următorii 15 ani.

Articolul precedentUn miliard de euro, transferați în conturile fermierilor români
Articolul următorCJ Covasna va solicita noului guvern fonduri pentru asigurarea multilingvismului