Un subiect sensibil, care împarte opinia publică în două tabere, problema câinilor fără stăpân de pe străzile din țară își caută în fiecare an rezolvare. Acolo unde există, adăposturile sunt de cele mai multe ori neîncăpătoare pentru sutele de animale adunate de pe domeniul public, iar legea impune restricţii privind eutanasierea lor. Însă există și „portițe”, și cel puțin temporar problema este ținută sub control în fiecare an.

Primăria orașului Covasna a demarat de curând acțiunea de capturare a câinilor vagabonzi, iar pentru evitarea situațiilor neplăcute, cum ar fi ridicarea animalelor lăsate libere intenționat de stăpâni, și amendarea acestora din urmă, primarul Gyerő József a lansat un apel în mediul online, prin care îi roagă pe locuitorii orașului să respecte obligațiile legale ce le revin.

„Conform legii, consiliile locale, primăriile şi autorităţile administrației publice locale au obligaţia prestării serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân, deci e un serviciu public la fel ca toate celelalte. Din păcate ne lovim de atitudinea unor persoane care se declară mari iubitoare de animale, au pretenția ca Primăria Covasna să nu presteze acest serviciu, adică să îi lăsăm pe domeniul public, pentru că trebuie să iubim animalele. Pe de altă parte, avem foarte multe reclamații de la cetățeni care sunt mușcați de câini, de la părinți care nu mai au curajul să lase copiii în fața blocului pentru că e plin de câini fără stăpân. Și mai e un fenomen: foarte mulți proprietari își lasă animalele libere pe domeniul public, ajungem să le ridicăm și pe acestea și ne trezim cu proprietarii că vin cu reclamații. Nu vor să înțeleagă că sunt obligați să nu îi lase nesupravegheați pe domeniul public sau privat al orașului, că trebuie să îi hrănească, să îi microcipeze, deparaziteze/vaccineze, să îi sterilizeze dacă sunt câini de rasă comună”, a explicat primarul stațiunii Covasna,  Gyerő József.

Până în acest an, Primăria avea un contract cu o asociație din municipiul Târgu Secuiesc, ai cărei angajați se ocupau de capturarea câinilor de pe domeniul public, însă firma a refuzat să mai continue colaborarea astfel, că pentru a putea ține situația sub control, și pentru că nu s-a putut găsi o altă soluție, Primăria a decis înființarea unui adăpost propriu.

„O bună perioadă de timp, până anul acesta, am lucrat cu Asociaţia pentru Protecția Animalelor Benji din Târgu Secuiesc, ei sunt singurii în zonă, dar la un moment dat ne-au spus că nu mai vor să lucreze cu noi, nu ştim care a fost motivul. Am apelat şi la alţi operatori din zonă, ne-am interesat şi la Adăpostul din Sfântu Gheorghe, dar ei nu operează decât pe raza UAT-ului. Cei din Baraolt sunt prea departe, iar cei din Braşov ne-au solicitat nişte sume exorbitante, şi oricum ar fi venit în Covasna doar în situaţii excepţionale. Singura soluție a fost ca noi să ne înființăm un adăpost pe care să-l autorizăm, și prin serviciul propriu să gestionăm problema câinilor fără stăpân. Anul acesta am primit autorizație de la DSVSA Covasna și conform legii am angajat și o persoană cu studii în domeniul sanitar-veterinar”, a mai precizat edilul.

Adăpostul a fost amenajat pe strada Mikszáth Kálmán din stațiunea Covansa, în locul unui fost cabinet sanitar-veterinar, și are o capacitate de circa 20 de locuri (7 boxe). În plus, Primăria a achiziționat de curând o autospecială pentru transportul animalelor până la adăpost sau până la crematoriul din localitatea Lemnia, pentru situațiile în care se recurge la eutanasiere.

Edilul spune că este conștient că subiectul este unul sensibil, și că locuitorii sunt împărțiți în două tabere: cei care se tem să mai iasă pe stradă sau să își lase copiii la joacă pe domeniul public pentru a nu fi atacați de maidanezi, și așa-zișii iubitori de animale care nu acceptă nici în ruptul capului ca acestea să fie capturate și eutanasiate, însă oamenii nu sunt dispuși să le adopte pentru a le salva, astfel că singura soluție rămâne aceea de a respecta pașii legali.

„Legea prevede că trebuie să suportăm toate cheltuielile pe o perioadă de 15 de zile lucrătoare din momentul capturării: de la microcipare, sterilizare, deparazitare, hrană, toate din bani publici, iar fiecare câine ne costă undeva spre 400 lei, ceea ce înseamnă o cheltuială mare. Dacă acești câini nu sunt revendicați și nu există cereri de adopție, legea nu ne mai permite după acele 15 zile să mai cheltuim bani pe ei, astfel că urmează eutanasierea și incinerarea în condiții legale. Chiar dacă e o treabă dură, așa prevede legea. Foarte mulți nu vor să accepte asta, pentru că sunt iubitori de câini, dar nimeni nu vrea să îi adopte, să îi ia de pe domeniul public. Cine vrea să adopte trebuie să vină la noi și încheiem un contract de adopție. Câinele este microcipat, iar proprietarul trebuie să își asume toată responsabilitatea pentru animal. În momentul în care  ne trezim cu acel câine din nou pe domeniul public vom amenda proprietarul. Suntem și stațiune turistică, și mai avem o problemă: câinii sunt hrăniți de turști, iar când nu mai primesc hrană devin agresivi”, a explicat Gyerő József.

Acesta a mai precizat că în momentul de față adăpostul administrat de Primăria Covasna găzduiește aproximativ 7 câini, care ar putea fi adoptați dacă s-ar găsi doritori.

Potrivit legii, proprietarii sau deţinătorii de câini, persoane fizice sau juridice, au obligaţia microcipării acestora, iar în cazul câinilor cu sau fără stăpân aparţinând rasei comune sterilizarea este obligatorie.

De asemenea, legea prevede că la ieşirea cu animalele în spaţiile publice, stăpânii trebuie să aibă asupra lor carnetul de sănătate al acestora, document care trebuie să conțină numărului microcipului, sterilizării, iar în cazul celor exceptaţi de la sterilizare, motivele medicale ale exceptării câinilor de la sterilizare.

Abandonul câinilor revendicaţi sau adoptaţi și lăsarea acestora pe domeniul public, fără hrană, adăpost sau tratament medical se pedepsește prin lege, iar cei care nu respectă aceste prevederi riscă amenzi cuprinse între 2.000 și 10.000 lei.

Sursa foto: Facebook/Gyerő József

Articolul precedentWeekend reggae la Sfântu Gheorghe
Articolul următorProgramul filmelor la Cinema Arta Sfântu Gheorghe în perioada 26 iulie– 01 august