Numărul angajaților Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe infectați cu noul coronavirus a crescut la 66, după ce testele au confirmat prezența virusului în cazul unui alt cadru medical.

Conducerea spitalului a precizat, marți, că este vorba despre un cadru medical de la secția Obstetrică-Ginecologie, care în ultimele 4 săptămâni nu a mai fost la serviciu, dar care este „factor-cheie” în repornirea activității secţiei, pentru pacientele testate pozitiv Covid-19 care trebuie să nască.

Andras-Nagy Robert, managerul spitalului a declarat că activitatea secției va trebui reorganizată.

„Avem un nou caz pozitiv confirmat, un angajat de la secţia de Obstetrică – Ginecologie. Această secţie, împreună cu secţia de Neonatologie, au fost testate în acest sfârşit de săptămână, rezultatele au venit sâmbătă şi atunci s-a dovedit acest caz pozitiv. Este o persoană – cheie în repornirea secţiei de Obstetrică-Ginecologie la care am început să lucrăm, să pornim această activitate în această patologie, adică naşterile Covid-19. În momentul de faţă, având în vedere acest caz pozitiv, reorganizăm activitatea ca în momentul în care avem toate rezultatele finale să putem funcţiona cu efective sănătoase”, a explicat Andras-Nagy Robert.

Potrivit acestuia, în zilele următoare vor fi testați o parte dintre angajații secției Obstetrică-Ginecologie, care revin din perioada de izolare după ce secția a fost plasată în carantină odată cu confirmarea primului caz de Covid-19 în rândul personalului medical.

Andras-Nagy Robert a mai precizat că din cei 66 de angajați testați pozitiv pentru coronavirus, 5 au dezvoltat forme severe ale bolii, „cu consecințe mai grave”, însă cei mai mulți sunt asimtomatici.

„O parte dintre cadrele medicale se reîntorc, o parte urmează să fie testate săptămâna aceasta. E metodologia de testare, în funcție de cum au intrat în izolare, cum au fost identificaţi şi testaţi pozitiv, trebuie să treacă o perioadă de timp în care urmează să fie retestaţi. Majoritatea sunt asimptomatici, avem în total 5 colegi la care această boală a avut simptomatologie şi consecinţe mai grave decât media, au făcut o pneumonie mai severă, mai gravă decât alţii. Per ansamblu, urmează ca săptămâna aceasta şi săptămâna viitoare să fie retestaţi, şi după cele două rezultate negative pe care sperăm să le aflăm până săptămâna următoare, să fie calificaţi ca pacienţi sănătoşi şi să reia munca în cadrul spitalului. Acest lucru este valabil şi la secția de Terapie Intensivă. Săptămâna aceasta, miercuri, joi şi vineri să fie testaţi o parte dintre ei”, a spus managerul spitalului.

În ultimele săptămâni, conducerea unității medicale a solicitat sprijin din partea spitalelor din județele Harghita, Brașov și Mureș, în vederea detașării de personal sanitar calificat, care să sprijine activitatea Spitalului Județean de Urgență Sfântu Gheorghe.

Astfel, de la începutul săptămânii trecute, un medic rezident și un medic specialist ATI din județul Mureș au fost detașați la Sfântu Gheorghe, pentru a sprijini activitatea secției de Terapie Intensivă în contextul pandemiei Covid-19. De asemenea, Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SAJ) Covasna şi-a suplimentat forţele de intervenţie cu încă 10 cadre medicale, dintre care trei sunt detaşate din judeţul Braşov, iar alte două de la Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Geza” din oraşul staţiune Covasna.

Totodată, s-a luat în calcul aducerea unor medici specialiști din Ungaria, care să lucreze la secția ATI.

„De la Târgu Mureș avem deja doi colegi cu care lucrăm (…) Săptămâna aceasta vom începe testările personalului asimptomatic, deci sunt niște reguli în acest sens, este o metodologie, trebuie să aibă două testări succesive cu rezultat negativ. În funcție de rezultatele acestea vom readuce efectiv nou de personal în spital, în principal medici. (…) A fost o cerere de ajutor a noastră în acest sens (aducerea unor medici din Ungaria – n.r.), iar răspunsul este unul pozitiv. Sunt dispuși să ne ajute, însă în momentul de față discuția este cum să îi aducem în țară pentru că este acea regulă că trebuie să intre în carantină. Vreau să lăsăm ca ultimă variantă lucrul acesta, în sensul că poate va fi sau nu va fi nevoie. (…) Dacă putem să ne descurcăm așa cum ne-am descurcat și până acum, și am primit ajutor de la Târgu Mureș, nu va mai fi cazul. Este și vorba de dreptul de practică în România, era vorba de medici ATI-ști”, a mai explicat managerul.

Articolul precedent36 de pacienţi confirmaţi cu Covid-19 şi 12 suspecţi, internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Sfântu Gheorghe. 9 persoane au fost externate
Articolul următorFOTO. Au loc lucrări de renovare în interiorul fostului liceu „Kós Károly”