Saloane renovate recent din fonduri europene, aparatură medicală nouă, de ultimă generație, și 5 medici tineri, dintre care 4 angajați în ultimii 2-3 ani, este imaginea pe care o găsim odată ce trecem pragul secției de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, una dintre cele mai importante din cadrul unității medicale.

Inaugurată în luna august a anului trecut, secția dispune în prezent de 25 de paturi, dintre care 18 repartizate în saloane de câte 3 şi 4 paturi, iar alte 6 aparțin Unităţii Coronariene, un salon – Terapie Intensivă, dotat cu aparatură performantă cu ajutorul căreia specialiștii pot monitoriza atent cazurile grave.

Echipa medicală este formată din dr. Puiac Cristina – medic primar cardiologie, șefa secției; și medicii specialiști dr. Baki-Jákó László (rezident); dr. Voina Izabela; dr. Nagy Timea și dr. Demjén Zoltán. Alături de aceștia, în secție mai lucrează 17 asistenţi medicali și 6 infirmiere, dintre care trei proaspăt angajați în urmă cu doar o lună.

600 de consultații lunar în Ambulatoriul secției de Cardiologie

Într-o conferință de presă, aceștia vorbit despre activitatea din cadrul secției și despre cazurile cu care au de-a face zilnic.

„În secţia noastră sunt dirijate urgențele și majoritatea cazurilor complexe, la noi se pune diagnosticul şi se decide atitudinea terapeutică ulterioară. (…) Pentru noi este foarte important să vedem cum se mişcă şi ce face inima în orice moment. Cu ecograful putem efectua examinări transtoracice, esofagiene şi vasculare. Principala valoare a secţiei nu este, însă, aparatura, ci personalul specializat care îşi desfăşoară activitatea cu profesionalism. Echipa noastră a crescut în ultimii 4 ani constant, au fost angajaţi 4 tineri specialişti, foarte bine pregătiţi şi care urmează în continuare cursuri de specializare. Avem o echipă de asistente medicale cu peste 10 ani de experienţă în cardiologie, şi pe lângă ele au fost angajaţi recent câțiva asistenţi noi (…) Lunar se efectuează aproximativ 600 de consultații, fiind vorba atât despre cazuri noi cât și despre controlul și urmărirea cazurilor externate”, a precizat șefa secției de Cardiologie, medicul primar cardiolog Puiac Cristina.

Potrivit acesteia, secţia dispune de electrocardiograf, defibrilatoare, o bicicletă ergonomică  pentru testul la efort, aparate Holter, pentru monitorizarea tensiunii arteriale şi ecograf cu ultrasunete care transformă în imagini activitatea inimii, făcând posibile examinările transtoracice, transesofagiene şi vasculare.

65% dintre cazurile secţiei sunt urgenţe medicale

Medicul specialist a mai precizat că principalele afecţiuni tratate sunt bolile valvelor, insuficienţa cardiacă, cele mai frecvente fiind stenoza aortică şi insuficienţa mitrală, dar și cardiomiopatiile, crizele de hipertensiune, tulburările de ritm şi conducere, tromboflebite, afecţiuni coronariene sau infarctul miocardic acut, 65% dintre cazuri fiind urgențe medicale.

În context, aceasta a precizat că aproape zilnic există și cazuri în care pacienții programați la consultații „uită” să se prezinte la data și ora stabilite, și a lansat un apel prin care îi roagă pe pacienți să anunţe telefonic dacă nu se mai pot prezenta, pentru a le lăsa loc altor pacienţi.

Orice minut contează! Primele 6 ore sunt cruciale pentru un pacient cu infarct miocardic

Medicul specialist dr.Baki-Jákó Laszlo a explicat cum pot fi recunoscute simptomele infarctului miocardic și care sunt pașii pe care pacienții și rudele lor ar trebui să îi urmeze pentru a trece cu bine peste această afecțiune.

„În cazul infarctului miocardic acut orice minut sau oră pierdute înseamnă ţesut miocardic pierdut. Dacă pacientul are o durere în piept, întinsă pe o zonă mare, o durere prelungită, care durează peste 20 de minute şi poate să iradieze în gât, mandibulă, braţul stâng, dacă se asociază și cu lipsă de aer şi nu se modifică la inspir profund sau la palpare, atunci trebuie să vină la urgent la spital. Este bine să apeleze la 112, ambulanţa va merge să vadă despre ce este vorba, pentru că o aritmie cardiacă, de exemplu, poate fi tratată pe loc, la domiciliu. Când ajunge la Urgenţă îl evaluăm şi dacă considerăm că este un infarct care trebuie trimis într-un Centru Universitar, îl trimitem la Braşov pentru o coronarografie. Dacă pacientul ajunge într-un laborator de angiografie în primele 6 ore de la debutul simptomatologiei, poate să treacă peste infarct cu sechele minore, neobservate clinic, dar dacă se prezintă peste 24 de ore, nu îi mai putem face coronarografie”, a explicat specialistul.

Tot în cadrul conferinței, medicul specialist Voina Izabela a vorbit despre una dintre afecțiunile cardio-vasculare cu risc ridicat de complicaţii și deces, fiind una dintre cele mai frecvente cazuri pentru care pacienții se prezintă la Spitalul Județean.

„Tromboembolismul pulmonar reprezintă una dintre cele mai frecvente patologii cardio-vasculare cu risc mare de mortalitate și de complicații majore pe termen lung. Este foarte important să se pună diagnosticul precoce, iar inițierea tratamentului specific să fie făcută cât mai rapid. În Spitalul Județean Sfântul Gheorghe avem posibilitatea de diagnostic și tratament medicamentos, conform ghidului Societății Europene de Cardiologie, a pacientilor care suferă de această afecțiune (…) Cele mai frecvente simptome sunt dispneea, durerea toracică, pre-sincopa sau sincopa și hemoptiziile. Investigaţiile paraclinice includ investigaţii de laborator, determinarea gazelor sanguine, radiografia cord-pulmon care ne ajută să punem diagnostice, dar facem şi EKG, ecografie transtoracică, Computer Tomograf cu substanţă de contrast care devine investigaţia de elecţie în diagnosticarea acestei afecţiuni, şi angiografia pulmonară care este standardul de aur în diagnosticul emboliei pulmonare, toate sunt făcute aici, la Spitalul Judeţean de Urgenţă”, a explicat dr. Voina Izabela.

Secția de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe dispune de singurul aparat din regiune cu ajutorul căruia pot fi realizate ecografii transesofagiene, iar specialiștii spun că, la ora actuală, singurul „minus” al secției este numărul încă insuficient de paturi.

 

Articolul precedent3 crime și 10 violuri în 2019, în județul Covasna
Articolul următor55% dintre pacienții înscriși pe listele medicilor de familie covăsneni, vaccinați antigripal