Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni a organizat zilele trecute un eveniment omagial dedicat medicului Pompiliu Nistor, originar din Araci, care de-a lungul vieții s-a remarcat în activitatea de organizare a Primului Corp al Voluntarilor Români din Rusia, dar și pentru inițierea și redactarea Declarației de la Darnița.

La evenimentul care a avut loc marți, 15 octombrie, la Casa memorială “Romulus Cioflec” din Araci, au luat parte mai multe grupe de elevi de la Școala gimnazială “Romulus Cioflec” din localitate, cărora muzeograful Florin Herțeg le-a prezentat informații legate de viața și activitatea medicului român, iar în a doua parte a activități au fost organizate ateliere creative de scriere cu tocul cu peniță, în cadrul cărora cei mici au fost îndrumați să scrie după un model de scrisoare de pe front.

Născut pe 16 octombrie 1883, medicul Pompiliu Nistor a contribuit și a contribuit și la consolidarea Marii Uniri, fiind cooptat pe 30 iulie 1919 ca membru al Marelui Sfat Național Român.

De-a lungul vieții a ocupat mai multe funcții, printre care și cea de inspector în Ministerul Sănătății. A fost considerat „unul dintre medicii igieniști cei mai reputați din Ardeal și unul din organizatorii cei mai valoroși și activi ai sănătății publice”.

Foto: Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni

 

Articolul precedentDe luni și locuitorii din Târgu Secuiesc pot depune cereri pentru ajutoarele de încălzire
Articolul următorPercheziţii la Vâlcele: au fost găsite bunuri furate în valoare de 40.000 de lei