Ordonanța pentru compensarea facturilor până pe 31 august 2023, adoptată joi de Guvernul Ciucă a fost publicată în Monitorul Oficial.

 

Ordonanța pentru compensarea facturilor până pe 31 august 2023, cu modificări ale schemei de sprijin pentru facturi, a fost publicată joi seară în Monitorul Oficial nr. 864, Partea I, 1 septembrie 2022. OUG a fost adoptată de Guvernul Ciucă joi, în ședință de guvern. 

Potrivit OUG, prețurile pentru populație rămân plafonate la gaze și energie electrică, cu prelungirea aplicării măsurilor până la 31 august 2023, în loc de 31 martie 2023. Pe de altă parte, IMM-urile, firmele din industria alimentară și instituțiile publice vor plăti un preț plafonat doar pentru 85% din consumul de energie electrică.

 

Principalele prevederi din Ordonanţa de urgenţă pentru compensarea facturilor la energie, cu modificări pentru facturi și a prelungit perioada de aplicare a măsurilor până în august 2023 (față de martie 2023)

PREȚUL FINAL FACTURAT PLAFONAT de furnizorii de ENERGIE ELECTRICĂ

 

a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv;

b) maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh, pentru un consum lunar de maximum 255 kWh.

c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021, în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii, astfel cum sunt definite în Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare IMMuri, al operatorilor economici din domeniul industriei alimentare, în baza declarației pe propria răspundere a reprezentantului legal.

d) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul integral al spitalelor publice şi private definite conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, al unităţilor de învăţământ publice şi private, definite conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi al creşelor, al furnizorilor publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum şi a regulamentelor-cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor sociale, cu modificările şi completările ulterioare,

 

e) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar, realizat la locul de consum în anul 2021, pentru instituțiile publice ,altele decât cele prevăzute la lit.d).

f) pentru beneficiarii prevăzuți la lit. c) si e) care nu au istoric de consum in anul 2021, procentul de 85% se aplica la consumul realizat lunar.

Prețul final facturat prevăzut la lit. a) și b) se aplică și în cazul locurilor de consum ale clienților casnici racordate începând cu data de 1 ianuarie 2022 sau pentru clienții casnici care nu au istoric în anul 2021 la furnizor, prin raportare la consumul lunar realizat. 

Toate prevederile pot fi consultate AICI

PREȚUL FINAL FACTURAT de furnizorii de GAZE NATURALE

a) maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici;

b) maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică.

Prețul final facturat prevăzut la lit. b) se aplică și în cazul locurilor de consum ale clienților noncasnici racordate începând cu data de 1 ianuarie 2022.

Toate prevederile pot fi consultate AICI

MODUL DE CALCUL al cantităților de gaze naturale destinate consumului CC și PET – Anexa 1

MODUL DE CALCUL al contribuției la Fondul de Tranziție Energetică datorate de producătorii de energie electrică – Anexa 2

MODUL DE CALCUL a contribuției la Fondul de Tranziție Energetică datorate de entitățile producătoare de energie electrică și gaze naturale, entitățile agregate de producere a energiei electrice, traderii de energie electrică și gaze naturale, furnizorii de energie electrică și gaze naturale și agregatorii independenți de energie electrică – Anexa 3

Model DECLARAȚIE PE PROPRIA RĂSPUNDERE Anexa 4

Model SOLICITARE Anexa 5

Ordonanța pentru compensarea facturilor la energie și gaze până pe 31 august 2023, cu modificări ale schemei de sprijin pentru facturi, publicată în M.O. nr.864, Partea I, 1 septembrie 2022

Articolul precedentMAE, atenţionare de călătorie pentru Grecia – Fenomene extreme în perioada următoare
Articolul următorArgint pentru ștafeta combinată de 4X100m liber la Campionatul Mondial de înot juniori