Peste 1.800 de cazuri de infecţii virale ale căilor respiratorii superioare au fost înregistrate în ultima săptămână de autorităţile sanitare covăsnene, majoritatea pacienților având vârste cuprinse între 15 și 64 de ani.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna spun că datele nu sunt îngrijorătoare, fiind chiar ușor mai scăzute față de cele înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut.

„Față de anii precedenți noi nu avem o creștere foarte mare la virozele respiratorii. În această săptămână au fost înregistrate 1.855 de cazuri, iar dacă analizăm situația pe ultimii 10 ani, în perioada similară a anului, am avut maxime de peste 2.000 de cazuri. Sunt cazuri ușoare, doar 8,31% dintre pacienți sunt internați, deci deocamdată, după prima prelucrare a datelor, nu ne putem îngrijora (…) În cazul pneumoniilor stăm cam la fel ca anul trecut. Atunci au fost înregistrate 382 de cazuri, iar acum avem 400. Din fericire cazuri de gripă nu avem, și nici n-au fost cazuri suspecte”, ne-a explicat reprezentanta DSP Covasna, Igyártó Gabriella, din cadrul Departamentului de supraveghere şi control al bolilor transmisibile.

Aceasta a mai precizat că Ministerul Sănătății nu a livrat încă vaccinurile antigripale, iar cele aproximativ 200 de doze pe care Direcția de Sănătate Publică le are în stoc vor fi utilizate în mod obligatoriu pentru imunizarea personalului medical din spitale.

„Spitalul Județean a primit o tranșă, pentru persoanlul care e într-avdevăr expus, sau cu riscul de a îmbolnăvi alți pacienți, cum ar fi pe cei de la ATI, sau nou-născuții, acolo am dat câteva doze. Nu putem face deocamdată nimic până când nu vine a doua tranșă”, a mai spus Igyártó Gabriella.

Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile, în ultimele săptămâni la nivel național numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute a fost de 69.899, comparabil cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (70.914).

De asemenea, au fost raportate la nivel național 17 cazuri de gripă clinică, față de 5 cazuri înregistrate în 2018, iar 5 au fost confirmate (4 cu virus gripal AH3, în municipiul București și un caz cu virus tip B, în județul Iași).

Articolul precedentCovăsnean în stare gravă după ce s-a împușcat din greșeală la vânătoare
Articolul următor20 de voluntari şi localnici au făcut din nou curat la Cariera Őrkő