Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna continuă campania de vaccinare împotriva rujeolei, procentul de imunizare la nivelul județului fiind de peste 90% atât în mediul urban, cât și în cel rural.

Reprezentanții instituției spun că deși în perioada verii acoperirea vaccinală scade, numărul cazurilor înregistrate a scăzut semnificativ în acest an.

„Cazurile de rujeolă au scăzut semnificativ în acest an, am avut un singur caz dar incubația nu a fost în județul Covasna, copilul s-a îmbolnăvit la secția de Pediatrie a unui spital din Brașov, și avea 4 luni, deci vârstă nevaccinabilă. Conform instrucțiunilor date de Ministerul Sănătății, în această perioadă sunt în desfășurare evaluări ale acoperirii vaccinale, care vor fi gata după data de 15 septembrie. Avem datele care au fost prelucrate în luna februarie, conform metodologiei. La 5 ani, în mediul urban avem acoperire 91,92%, iar în cel rural avem 90,2%, cred că este o cifră foarte bună. În ceea ce privește vaccinarea la un an, acoperirea este 94,44% în urban și 96,3% în rural. Așteptăm să vedem acoperirea vaccinală în luna septembrie, pentru că în timpul verii scade, mulți sunt în vacanțe și nu se duc la data împlinirii vârstei pentru vaccinare”, ne-a precizat Igyártó Gabriella, reprezentanta DSP Covasna din cadrul Departamentului de supraveghere şi control al bolilor transmisibile..

Situația la nivel mondial este gravă!

Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, în perioada 10 – 14 august au fost raportate 19 cazuri de îmbolnăvire în Sălaj, 3 cazuri în Mehedinți, câte două cazuri în Brasov și Timis, si un caz în Harghita.

Astfel, datele epidemiei de rujeolă în Romania arată că până acum au fost înregistrate 18.092 de îmbolnăviri, dintre care 64 de decese.

Organizatia Mondială a Sănătății (OMS) anunță că focarele de rujeolă continuă să se răspândească rapid în intreaga lume, milioane de oameni la nivel mondial prezentând riscul de îmbolnavire.

În primele șase luni ale anului 2019, cazurile de rujeolă raportate sunt cele mai mari înregistrate din 2006.

Reprezentanții DSP Covasna spun că la nivelul județului dozele de vaccin împotriva rujeolei sunt suficiente, imunizarea făcându-se chiar și în afara schemei de vaccinare.

Articolul precedentDoi covăsneni din Cernat, uciși cu sânge rece de un consătean
Articolul următorFejér Béla și Dylan Flores în echipa etapei