Înainte să vă faceți planuri pentru o ieșire în natură ar trebui să știți la ce amenzi să vă așteptați în cazul în care lăsați gunoaie în urma voastră. Odată cu începerea sezonului estival zonele de agrement din jurul municipiului Sfântu Gheorghe sunt invadate de amatorii ieșirilor în aer liber, iar pentru cei care nu respectă mediul înconjurător, fac focul în locurile nepermise și lasă gunoaie în urma lor, cel puțin teroretic există legi care prevăd sancțiuni care pot ajunge chiar și până la 5.000 lei.

Cu toate astea, la 7 ani de la introducerea legii care reglementează activitățile de picnic pe domeniul public sau privat, spațiile special amenajate în acest sens sunt foarte puține, spre deloc.

Poliția Locală Sfântu Gheorghe patrulează în principalele zone unde localnicii obișnuiesc să iasă la iarbă verde, respectiv spre stațiunea Șugaș Băi, spre localitatea Vâlcele și pe malul Râului Olt, iar pe lângă amenzile prevăzute de Legea Picnicului, care pornesc de la 100 de lei în cazul persoanelor fizice, și pot ajunge chiar până la 5.000 lei, o Hotărâre a Consiliului Local din 2013 le dă posibilitatea autorităților locale să îi sancționeze pe cei care nu respectă mediul înconjurător cu amenzi cuprinse între 50 și 2.500 lei.

„La momentul actual avem câteva zone amenajate, dar nu în sensul Legii 54/2012. În zona Şugaş Băi sunt câteva mese amplasate şi spații unde se poate aprinde focul. Biroul de protecţia mediului din cadrul Poliției Locale acţionează în weekend-uri în zona Şugaş Băi şi la Câmpul Benedek, unde lumea obișnuiește să iasă la picnic în fiecare an. Activitatea este mai mult una de prevenire, întrucât nu există spații amenajate conform legii. Pe lângă legea aceasta, mai există HCL nr.241/2013 prin care se instituie niște norme de bună gospodărire pe teritoriul municipiului Sfântu Gheorghe. În baza acestei Hotărâri, atât anul trecut cât și în acest an am acționat, iar în unele cazuri am aplicat sancțiuni”, ne-a explicat șeful Serviciului de Ordine Publică al Poliției Locale, Cristian Apostol.

Amenzi pentru spălarea rufelor și vaselor în râuri și pâraie

Numai în acest an au fost aplicate 6 sancțiuni în valoare totală de 900 lei, însă în lipsa containerelor pentru depunerea selectivă a deşeurilor, a spațiilor special create pentru grătare, surselor de apă potabilă, sau a toaletelor ecologice, de cele mai multe ori și autoritățile sunt nevoite să se limiteze la vorba bună sau avertismente.

„Nu am întâlnit cazuri de aprindere necontrolată a focului, în schimb, în 2018 cu ocazia acestor controale am aplicat 4 sancțiuni în valoare totală de 300 de lei pentru spălarea vaselor, covoarelor sau hainelor în apele curgătoare sau lacurile adiacente zonelor de agrement. În acest an s-au aplicat 6 sancțiuni în valoare totală de 900 lei. Amenzile sunt mai mici fiind aplicate prin Hotărâre a Consiliului Local. Din fericire nu am avut cazuri în care oamenii să spele mașini în apele curgătoare sau în lacuri, dar urmărim și acest lucru. Avem un singur echipaj care acționează pe tot teritoriul municipiului și acoperim cât putem. De regulă mergem la reclamații, acolo unde oamenii aruncă deșeuri, încercăm să găsim proprietarul după hârtiile pe care le-a aruncat în saci, dar este foarte greu”, ne-a mai precizat reprezentantul Poliției Locale Sfântu Gheorghe.

În condițiile astea, nici locuitorii nu se tem să transforme mediul înconjurător în groapă de gunoi. De la mucurile de țigară aruncate fără nicio remușcare la tot pasul, și până la PET-uri și cutii de bere, ambalaje și resturi de mâncare, multe rămân în urma celor care ies la picnic la sfârșit de săptămână, și prea puțini sunt cei care fac curățenie în urma lor.

Ce amenzi prevede Legea Picnicului

Concret, potrivit Legii Picnicului, pentru aruncarea gunoaielor la întâmplare, amenda este între 200 şi 2.000 de lei, iar pentru aprinderea focului în alte locuri decât cele special amenajate, sancțiunea este între 2.000 şi 5.000 de lei. De asemenea, pentru lăsarea resturilor menajere sau a oricăror alte gunoaie în spațiul de picnic, aruncarea țigărilor, chibriturilor sau oricăror alte obiecte aprinse în alte locuri decât în cele special amenajate amenda este între 300 şi 3.000 de lei, iar pentru desfășurarea activităților de picnic în afara zonelor special amenajate sau a zonelor indicate de autorităţile publice locale pentru picnic, sancțiunea este între 1.000 şi 3.000 de lei.

Ce amenzi aplică Poliția Locală

Și cum o parte dintre sancțiuni nu pot fi aplicate tocmai din lipsa acestor spații speciale pentru picnic, Polițiștii Locali sunt nevoiți să aplice sancțiunile prevăzute în Hotărârea Consiliului Local, și anume:

– amenzi cuprinse între 50 și 150 lei, respectiv între 100 și 500 lei în cazul persoanelor juridice, pentru aruncarea în altă parte decât în containere/ coşuri de gunoi a ambalajelor, cojilor de seminţe, fructelor sau a altor resturi;

– între 150 și 300 lei în cazul persoanelor fizice, respectiv între 500 și 1.000 lei pentru depozitarea, spălarea, curăţarea, aruncarea materialelor sau a obiectelor de orice fel, vărsarea apelor menajere, a lichidelor în albia sau pe malurile cursurilor de apă, ale canalelor, lacurilor, bălţilor şi digurilor sau în zonele de protecţie a acestora;

– între 300 și 1.000 lei în cazul persoanelor fizice, respectiv de la 1.000 la 2.500 lei în cazul celor juridice, pentru  tăierea arborilor, ruperea plantelor, spălarea autoturismelor, vaselor, covoarelor sau hainelor în ape curgătoare sau lacuri; aprinderea focului sau aruncarea deșeurilor în alte locuri decât cele amenajate.

 

Articolul precedentMinisterul Apărării reia recrutarea. Se caută rezervişti voluntari inclusiv în Covasna
Articolul următorMicroîntreprinderile covăsnene pot depune cereri de finanțare pentru dezvoltare