Direcția Silvică Covasna a tras linie la finalul anului 2018 și la solicitarea noastră ne-a prezentat câteva dintre activitățile și proiectele pe care le-a derulat în ultimele 12 luni.

Printre realizările din acest an ale Direcției Silvice Covasna se numără regenerarea artificială și naturală a peste 250 de hectare în județul Covasna, dar și sponsoriarea cu un total de 103.790 de puieți a mai multor fundații, asociații, școli sau persoane fizice.

„În afara gospodăririi durabile a suprafeței fondului forestier, proprietate publică a statului, și a suprafețelor pentru care avem încheiate contracte de administrare, am reușit anul acesta să regenerăm artificial și natural 260 de hectare. Am depășit programul din primăvară, de 157 de hectare, am împădurit mult mai mult decât ne-am propus”, a explicat irectorul instituției, Cornea Emilian.

O altă preocupare a Regiei Naționale Romsilva, prin Direcția Silvică Covasna, a fost și este asigurarea sponsorizărilor

„Atât în primăvară, cât și în toamnă, am acordat în jur de 300 de puieți de molid. Am avut două acțiuni de plantare, una la Covasna, unde am acordat 100 de puieți cu ocazia aniversării Centenarului, printr-o acțiune comună cu Garda Județeană de Mediu și Primăria Covasna, iar cea de a doua, la Barcani, unde am acordat 200 de puieți de brad, în colaborare cu Primăria Barcani, Garda Forestieră Brașov și Regia Publică Locală Buzăul Ardelean”, a mai precizat Cornea Emilian.

Potrivit acestuia, mai multe fundații, asociații, școli sau persoane fizice din județ au beneficiat și în acest an de sprijin din partea Direcției Silvice Covasna, care a acordat lemne de foc, puieți și cherestea. Printre beneficiari se numără şi câteva familii afectate de inundaţiile din vara acestui an, dar şi 8 persoane care au împlinit 100 de ani

„Am sponsorizat persoane fizice, nevoiașe, fundații sau asociații, cărora le-am oferit lemne de foc. Aici putem menționa, de exemplu, sponsorizarea Asociației „Sfânta Justina” și a Mănăstirii Sfântul Ioan Botezătorul cu 16.000 de puieți, am acordat 30 mc. lemn de foc pentru asigurarea încălzirii căminului Mănăstirii de la Mărcuș și 56,58 mc. cherestea. De asemenea, au beneficiat de sponsorizare persoanele care au fost afectate de inundații în vara acestui an, iar în luna noiembrie, la solicitarea Instituției Prefectului județului Covasna am acordat câte 6 mc. lemn de foc unui număr de 8 persoane, care în acest an au împlinit 100 de ani”.

Şi elevii au fost implicaţi în activităţile derulate de Direcţia Silvică Covasna. Prin intermediul unui parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Covasna, instituţia a acordat 3.500 de puieți, care au fost plantați de elevii mai multor școli din localitățile Barcani, Întorsura Buzăului, Covasna, Sfântu Gheorghe, Bodoc și Sânzieni.

Extinderea terenurilor cu vegetaţie forestieră, unul dintre obiectivele pentru anul 2019

Unul dintre obiectivele pentru anul viitor, pe care instituţia le are în vedere, este extinderea terenurilor cu vegetaţie forestieră, aflate în afara fondului forestier proprietate publică a statului, prin sponsorizarea populaţiei cu un număr mai mare de puieţi.

„Intenționăm să sponsorizăm și anul viitor, în campania din primăvară, cu puieți forestieri din specia molid. În acest sens am purtat deja discuții cu conducerea Regiei Romsilva și am primit verbal acceptul lor. Am solicitat Ocoalelor Silvice din subordine să facă propagandă în acest sens ca să putem înregistra cât mai multe solicitări de sponsorizare, dar cu mențiunea că beneficiarii trebuie să fie persoane fizice sau juridice care pot beneficia de sponsorizare, deci nu persoane care desfășoară activități economice, composesorate. Acești puieți forestieri cu care intenționăm să sponsorizăm trebuie să fie, obligatoriu, plantați în afara suprafețelor fondului forestier, pentru că principalul scop, pe lângă cel ecologic, este creșterea terenurilor cu vegetație forestieră”, a precizat directorul Direcţiei Silvice Covasna.

 

Articolul precedent17 decembrie este ultima zi de plată a chiriilor pentru parcările rezidenţiale
Articolul următorCovasna: Peste 3.000 de litri de alcool şi bunuri de peste 100.000 de lei, ridicate în urma unor percheziţii