Digurile de apărare împotriva inundațiilor necesită o expertiză de specialitate în vederea stabilirii cu exactitate a stării în care acestea se află, spune directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Covasna, dr.ing. Ioan Ilaș.

Potrivit acestuia, multe dintre lucrări au fost realizate în urmă cu mai bine de 30 de ani, și deși sunt încă funcționale, au ieșit din „termenul de valabilitate”, astfel încât sunt necesare intervenţii pentru consolidarea lor.

Totodată, acesta consideră că este nevoie de soluţii noi pentru prevenirea inundaţiilor, după modele folosite de alte țări, cum ar fi realizarea unor acumulări nepermanente care ar putea limita efectele inundațiilor.

„O mare parte dintre aceste lucrări au fost făcute încă din timpul comunismului, iar perioada lor de funcționare a cam expirat, sunt funcționale toate dar am dori să le facem o expertiză și să intrăm pe un program de refacere și reabilitare a lor, lucru absolut necesar la această oră și datorită schimbărilor climatice. O altă chestiune pentru care încercăm să găsim soluții este schimbarea gândirii în ceea ce privește atenuarea undei de viitură. Dacă până acum principala lucrare de apărare împotriva inundațiilor era digul, acum observăm că este foarte necesar să se execute niște poldere. Vorbim despre un fel de acumulare care se face în lateralul unui râu. În momentul în care debitul este foarte mare pe râul respectiv, și știm că poate produce inundații în aval, să introducem acea diferență de apă în acea acumulare pe o perioadă determinată de timp. Știm că această chestiune provoacă multe neplăceri, în special proprietarilor de teren, de aceea este foarte dificil de făcut, dar cred că se pot găsi soluții”, a spus directorul SGA Covasna, care a precizat că metoda este folosită cu succes în Ungaria, iar sistemul ar putea fi implementat  în curând și în județul nostru.

Ioan Ilaș este de părere că este necesară și o „regândire” a felului în care arată, sunt protejate și exploatate râurile în interiorul localităților, astfel încât acestea să fie puse la punct, pe modelul altor orașe europene, care au găsit soluții de agrement.

Peste 2 milioane de lei pentru lucrări hidrotehnice în 2019

Angajații SGA Covasna au executat, numai în cursul anului trecut, lucrări în valoare totală de 2.200.000 lei, o parte din sumă fiind cheltuită pentru lucrările de refacere a infrastructurii hidrotehnice, rămase restante în anul 2018.

Printre cele planificate în perioada următoare se numără și amenajarea hidrotehnică de pe pârâul Debren, în Sfântu Gheorghe, prin care se va realiza un baraj menit să preia unda de viitură în amonte de municipiu; însă sunt planificate și lucrări de refacere și reabilitare a infrastructurii hidrotehnice.

„Sunt sume destul de importante, ceea ce trebuie să știți este că aceste lucrări hidrotehnice sunt foarte costisitoare, iar efortul necesar este, de asemenea, mare (…) În general ne finanțăm din surse proprii, deci nu primim bani de la bugetul statului pentru lucrările de întreținere, reparații, și tot ce facem aici în interior. De la bugetul statului primim doar fonduri pentru investiții. Cam 23% din fondurile necesare nouă pentru funcționare putem să le asigurăm din încasările județului Covasna, restul sunt fonduri care ne sunt redistribuite de către Administrația Națională Apele Române sau ABA Olt (…) Am executat lucrări destul de mari, cu fonduri europene, pe pârâul Casin; avem pe pârâul Baraolt o altă lucrare foarte mare, urmează ca în acest an să facem ultimele finisaje și să o punem în funcțiune definitiv. Mai avem lucrări executate pe pârâul Turia, pe Ghelința, și avem în plan să executăm lucrări pe zona de mijloc a pârâului Dobârlău, unde faza de proiectare a fost executată în anii trecuți și așteptăm ca în acest an să fie inclusă pe lista de investiții ca să putem face lucrările. Avem și lucrarea de pe pârâul Debren, aici în Sfântu Gheorghe, unde ar trebui să facem o acumulare în amonte de oraș, pentru a atenua unda de viitură. Și la această lucrare partea de proiectare este aproape finalizată, urmează partea de finanțare pentru executarea lucrărilor de construcție”, a spus ing. Ioan Ilaș.

Acesta a precizat că instituția a avut în 2019 un buget de 7.545.000 lei, iar bugetul din acest an ar putea ajunge la 10.448.000 lei.

Articolul precedentDirectorul SGA Covasna: „Județul Covasna nu este un județ-problemă din punct de vedere al inundațiilor”
Articolul următorVântul puternic a doborât mai mulți copaci pe drumurile din județul Covasna