De ce să fac voluntariat? Merită? Mă ajută? Pentru cine și de ce o fac? Sunt câteva dintre întrebările pe care tinerii și le pun atunci când li se oferă ocazia să se implice în proiecte de voluntariat. Deși cei mai mulți preferă să își petreacă timpul liber în fața calculatoarelor, telefoanelor mobile sau a televizoarelor, voluntariatul e din ce în ce mai prezent în școlile din țară, tinerii fiind atrași cu tot felul de activități educative, interesante și utile deopotrivă.

Elevii Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe sunt, poate, cel mai bun exemplu că a fi voluntar nu înseamnă să faci „muncă pe gratis”. Generații întregi au demonstrat că beneficiile sunt nenumărate, voluntariatul este un mod de a-ți face prieteni noi, de a ajuta la corectarea unor probleme sociale și de a te dezvolta ca individ. Este și ceea ce încearcă să transmită Edi Brandabura, fost voluntar în cadrul Asociației de Tineret ECOU, care timp de 4 ani, pe durata liceului, s-a implicat activ în proiectele derulate la Sfântu Gheorghe.

Tânărul, fost elev al Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” la secţia filologie bilingv, a realizat un vlog în care le prezintă tinerilor motivele pentru care ar trebui să se apuce de voluntariat, și le oferă și exemple din experiența personală.

„Voluntariatul e considerat experiență profesională. De câțiva ani există o lege care spune că atunci când te angajazi, și tu nu ai mai lucrat dar ai făcut voluntariat, se consideră vechime în muncă. Imaginează-ți că vrei să te angajezi, ești la interviu cu alți 5 oameni care nu au mai lucrat, dar tu ai făcut voluntariat în liceu timp de 4 ani și știi tot ce presupune job-ul respectiv. Cine crezi că are mai multe șanse să se angajeze? Tu! Tare, nu? Poate cel mai important beneficiu e că ai ocazia să intri în contact cu oameni pe care nu îi cunoști. Intri într-un grup de oameni care au același scop ca și tine: să ajute, să facă bine, și atunci când țelurile sunt comune relațiile dintre voi nu au cum să nu fie bune (…) Ne ajutăm unii pe alții ca să creștem împreună”, spune Edi Brandabura în vlogul de pe canalul său de YouTube.

Un alt beneficiu, spune tânărul, este că elevii vor avea ocazia să învețe lucruri care „se mulează” pe dorințele lor, putând chiar să își găsească job-ul perfect prin voluntariat.

„Vei ajunge să fii mândru că ceea ce faci tu contează, să ai parte de momente de bucurie și recunoștință, și să ajungi să te cunoști mai bine. Voluntariatul este un act altruist, (…) facem voluntariat pentru a veni în ajutorul cuiva, fie că ajutăm bătrâni, nevoiași, fie că facem evenimente pentru publicul dintr-un oraș, poate construim o casă pentru copii bolnavi sau hrănim animale, o facem pentru că persoanele sau ființele respective nu au cum (…) Am învățat extrem de multe lucruri pe care un om care nu face voluntariat ajunge să le facă abia atunci când se angajează. Am învățat la voluntariat câteva lucruri care mă ajută acum, după câțiva ani, la facultate. Știu să-mi organizez timpul mai bine, învăț lucruri la facultate pe care le știu deja din liceu. Să nu mai zic de vorbitul în public, am scăpat de anxietate și nu mai am emoții absolut deloc când vorbesc în fața unui public. Am mai multă încredere în mine și în forțele mele, mi-e mult mai ușor să vorbesc cu oamenii. Vă recomand să faceți voluntariat indiferent de vârstă  și vă asigur că o să aveți doar de câștigat, atât voi cât și cei cărora le dați o mână de ajutor”, mai spune tânărul.

Video-ul „De ce să faci voluntariat?” a fost postat în mediul online luni și a adunat în câteva ore sute de aprecieri, fiind vizionat de peste 2.000 de persoane. Tânărul vlogger, originar din Sfântu Gheorghe,  are peste 40.500 de abonați pe canalul personal de YouTube.

Articolul precedentBauhaus Play. Artă, design și sustenabilitate în școală. Dezbatere la Sfântu Gheorghe
Articolul următorAvertizare meteo! Vreme foarte rece și precipitații mixte