Programul ,,Ajutor de minimis pentru susținerea crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii” continuă și în acest an. Pentru fiecare kilogram de lână vândut în perioada 29 martie – 30 septembrie a.c. statul le acordă fermierilor un ajutor de minimis în valoare de 1 leu.

Solicitările de înscriere în programul din acest an se pot face până la data de 28 martie, la Direcțiile Agricole Județene, iar solicitanţii înregistraţi în Registrul unic au obligaţia de a depune documentele justificative care să ateste comercializarea producţiei de lână obţinută până la 1 noiembrie 2019, inclusiv. Comercializarea lânii se realizează către un centru de colectare sau o unitate de procesare a lânii, direct sau printr-un intermediar, care are încheiat un contract de livrare lână cu un centru de colectare sau o unitate de procesare a lânii.

„Este o formă de sprijin, se acordă un ajutor de 1 leu/kg de lână vândut în afara prețului negociat. S-a acordat și anul trecut, iar anul acesta programul este reluat. Fermierii au nevoie de o cerere scrisă, în cazul în care sunt persoane fizice – o copie după buletin, atestatul de producător, certificat din partea autorității veterinare privind înregistrarea exploatației, și cu asta se înscriu în program. În momentul în care fermierul a valorificat lâna, cel târziu pe 30 septembrie vine cu documentele de valorificare, foaia din carnetul de comercializare, o factură sau orice alt document care să ateste valorificarea”, a explicat directorul Direcției Agricole Covasna, Konczei Csaba.

Potrivit acestuia, ajutorul de minimis pentru susținerea crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii se va acorda într-o singură tranșă, înainte de sfârșitul anului. Fermierii pot beneficia de subvenții care nu pot depăși 15.000 de euro într-o perioadă de 3 ani.

„Orice tip de ajutor de minimis care li se acordă fermierilor nu trebuie să depășească 15.000 de euro în 3 ani fiscali. Astfel, dacă un fermier primește 1.000 de euro, înseamnă că în 3 ani fiscali mai are dreptul la 14.000 de euro în orice fel de ajutor de minimis”, a mai explicat Konczei Csaba.

El a mai precizat că în cursul anului trecut, dintr-un total de 272 de fermieri înscriși în acest program, 76 au beneficiat de sprijinul acordat de stat, fiind valorificate aproximativ 128 de tone de lână, pentru care s-au acordat subvenții în valoare totală de 120.000 de lei

Articolul precedentParchetul de pe lângă Tribunalul Covasna îşi suspendă activitatea
Articolul următorAu scăzut furturile și distrugerile din cimitirul comun din Sfântu Gheorghe