Numărul hoților de flori și al celor care vandalizau mormintele din cimitirul comun, aflat pe strada Cetății din Sfântu Gheorghe, s-a redus considerabil în ultimul an. Primăria Sfântu Gheorghe a achiziționat, la începutul anului 2018, un sistem eficient de supraveghere video.

Cele 4 camere video funcționează fără oprire și, potrivit directorului TEGA SA – firma care administrează cimitirul comun, sistemul s-a dovedit până acum extrem de util în soluționarea reclamațiilor venite de la proprietarii mormintelor care raportau distrugerea pietrelor funerare sau diferite furturi.

„Se pare că de la instalarea acestui sistem de supraveghere a scăzut numărul furturilor și distrugerilor. Sunt 4 camere orientate în 4 direcții. Au fost deja surprinși pe camere niște indivizi care furau flori de pe morminte și am făcut sesizare la polițe. Am avut și cazuri de distrugere, dar am constatat că de fapt au intrat vaci sau oi în cimitir așa că am atenționat proprietarii, iar acum știu și ei că cimitirul este monitorizat. Camerele funcționează non-stop, și noaptea, le pot monitoriza chiar și de pe telefon”, a explicat directorul Tega SA, Máthé László.

Cimitirul va fi extins cu circa 6 ha

Primăria Sfântu Gheroghe va extinde în perioada următoare teritoriul cimitirului comun, situat pe strada Cetății, întrucât, în forma actuală, acesta este supraaglomerat. Directorul Tega SA a explicat, însă, că există o serie de „obstacole birocratice”.

„A fost derulată procedura de achiziție, dar încă avem probleme cu autorizațiile, cu Planul Urbanistic Zonal, Primăria încă trebuie să rezolve acolo situația. Nu putem spune care este termenul, știu că terenurile au fost cumpărate, dar încă mai durează. Se dorește această extindere pentru că deja nu prea mai sunt spații. Sunt foarte reduse locurile libere acum, se vede că ajungem la sfârșitul cimitirului”, a mai explicat Máthé László.

În forma actuală, cimitirul se extinde pe o suprafață de 6,87 hectare, iar odată cu extinderea teritoriului, acesta ar urma să aibă 11,17 hectare.

Foto: Tega SA

Articolul precedentCrescătorii de ovine vor primi și în 2019 ajutor de minimis pentru comercializarea lânii
Articolul următorJoi e Ziua Porţilor Deschise la ISU Covasna