Din luna ianuarie a acestui an, locuitorii din județul Covasna care colectează selectiv deșeurile menajere beneficiază de reduceri la facturile pentru salubritate. Măsura poate fi aplicată, deocamdată, doar în cazul persoanelor care locuiesc la case, unde operatorul regional de salubritate, SC TEGA SA poate verifica gradul de colectare selectivă.

Mai multe persoane s-au plâns că au primit facturi de câteva sute de lei pe motiv că deșeurile nu sunt colectate selectiv, sau că angajații societății nu au găsit saci cu gunoi menajer în fața caselor în ziua de colectare, deși unii proprietari au lipsit mai multe zile de acasă, prin urmare nu au produs deșeuri.

Contactat telefonic, directorul TEGA SA, Máthé László a explicat că societatea nu emite facturi atât de mari și că cel mai probabil clienții au primit facturi „umflate” ca urmare a aplicării taxei diferențiate pentru necolectarea selectivă a deșeurilor menajere, taxă care în mediul urban este de 15 lei/persoană, iar în cel rural de 12 lei/persoană.

„E imposibil să facturăm sume atât de mari, indiferent dacă oamenii au sau nu deșeuri. Aici poate că este vorba despre taxa diferențiată, pentru că nu au fost deșeuri selective în fața casei, dar în niciun caz sumele nu sunt atât de mari. Noi avem tarife de 9 lei pentru cei care colectează selectiv și de 15 lei pentru ceilalți”, a explicat Máthé László.

Dacă nu sunt acasă, proprietarii pot anunța TEGA pentru a nu fi taxați

În ceea ce privește proprietarii care lipsesc de acasă o perioadă mai lungă de timp, directorul TEGA SA spune că aceștia pot face o cerere scrisă prin care să solicite scutirea de la plata salubrității pentru perioada respectivă.

„Dacă cineva nu este acasă, dacă știe că este plecat două-trei luni, trebuie să depună o cerere la sediul nostru și va fi scutit de la plată. Și la asociația de proprietari anunți când ești plecat ca să te scoată de la plată. Dacă oamenii nu vor să plătească atunci când sunt plecați trebuie să înștiințeze autoritățile ca să fie scoși de la plată, dacă nu, atunci vor plăti factura diferențiat. Acesta este tariful, dacă o persoană nu are deșeuri va plăti tarif diferențiat”, a punctat Máthé László.

El a mai precizat că locuitorii care consideră că au primit facturi prea mari se pot prezenta la sediul societății din Sfântu Gheorghe, sau își pot exprima nemulțumirile printr-un e-mail la adresa: [email protected], urmând ca în măsura în care se dovedește că au fost nedreptățiți, TEGA să le recalculeze facturile.

„Facem factură storno dacă se dovedește că au dreptate, s-a mai întâmplat să greșim și noi, dar verificăm dacă deșeurile au fost puse sau nu. Toată lumea este supărată că trebuie să selecteze deșeurile dar așa este legea, deșeurile trebuie selectate la sursă. Toți sunt ecologiști, nimeni nu vrea să intre în rândul oamenilor obișnuiți, asta este o aberație că cineva nu are deșeuri selective. Când intră în orice magazin să cumpere mezeluri, de exemplu, în ce i se pun? Să spunem că e ecologist și cumpără de la piață zarzavaturi, în ce le pune? Toată lumea e “ecologistă”, de aceea transportăm lunar 2.500 de tone de deșeuri menajere”, a declarat directorul TEGA SA.

Judeţul Covasna a făcut paşi importanţi în domeniul gestionării deşeurilor, fiind situat între primele trei din ţară la acest capitol.

Articolul precedentCaravana „Vreau să fiu antreprenor” ajunge din nou la Sfântu Gheorghe
Articolul următorIncendiu de pășune în zona localității covăsnene Araci