Pârâul Vârghiș a depăşit cota de atenție în zona localității Baraolt cu aproximativ 30 cm, iar cotele apelor sunt în creştere în tot județul Covasna, ne-a declarat directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Covasna, ing. Ioan Ilaş.

Potrivit acestuia, deocamdată gospodăriile populației nu sunt în pericol, însă în zona localității Lunga Râul Negru a inundat câteva grădini.

„La ora actuală cotele sunt în creștere peste tot în județ, avem creșteri destul de mari. La o stație avem o depășire a cotei de atenție, este vorba despre stația de pe Pârâul Vârghiș din zona Baraoltului. Avem o depășire de aproximativ 30 cm față de cota de atenție. Nu avem încă probleme, apa nu a ieșit, sunt mici probleme în zona superioară a Râului Negru, în zona localității Lunga, avem câteva grădini care au fost inundate acolo, poate și datorită faptului că am executat niște lucrări în această primăvară, și un pic am accelerat circulația apei, și probabil că de aceea, dar în ceea ce privește cotele de la stații, acestea sunt în creștere dar nu sunt depășite”, ne-a explicat directorul SGA Covasna.

Ioan Ilaș a mai precizat că deocamdată nu au fost înregistrate probleme în localitățile afectate de viituri în vara anului trecut, însă la ora actuală cursurile de apă din județul Covasna se află sub supraveghere.

„Situația încă nu este alarmantă, noi suntem cu toți oamenii aici pentru intervenție și așteptăm derularea evenimentelor, să sperăm că nu vor fi probleme. În localitățile afectate de viituri în vara anului trecut s-au făcut reparațiile de care era nevoie, vorbim despre Lunca Mărcușului în special, și Băcel, acolo au fost cele mai mari probleme. Noi le supravegheam, chiar acolo lucram și în perioada asta, iar acum sunt oamenii acolo și supraveghează, ca să vedem cum se comportă în situații de ape mari. După ce va trece viitura aceasta vom face și constatările”, a mai spus directorul SGA Covasna.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă până marţi seară în cea mai mare parte din ţară.

Potrivit meteorologilor, fenomentele vizate sunt instabilitatea atmosferică, cantități de apă însemnate și precipitații predominant sub formă de ninsoare la munte.

Articolul precedentÎntrerupere de apă potabilă miercuri la Sfântu Gheorghe
Articolul următorDupă ghivecele cu flori și corpurile de iluminat, mai mulți puieți au fost vandalizați în stațiunea Covasna