Numărul donatorilor a scăzut cu 70%, spune directorul Centrului de Transfuzii Sanguine din Sfântu Gheorghe, dr. Andy Rosin, în contextul în care, pentru prevenirea răspândirii epidemiei de coronavirus, autoritățile au recomandat evitarea zonelor aglomerate unde populația este expusă la contact direct, sau interacțiune cu un număr mare de persoane.
Acesta a lansat un apel prin care îi roagă pe donatori să se prezinte în continuare la Centru, și transmite că aceștia nu se află în pericol, întrucât instituția și-a luat măsuri de precauție, au fost suplimentate stocurile de dezinfectanți, iar „condițiile de igienă sunt impecabile”.
„La nivelul întregii țări mesajele despre coronavirus poate au fost interpretate greșit. Li s-a spus oamenilor să nu iasă din casă decât dacă e strict necesar, iar noi nu prea mai avem donatori. Centrul de Transfuzii din Sfântu Gheorghe a avut prevederea și și-a achiziționat din timp tot felul de dezinfectanți, avem o igienă impecabilă, iar în condițiile acestea nu există niciun pericol (…) La noi lucrurile sunt în ordine, oamenii nu riscă nimeni nimic, și să ne gândim foarte bine că într-adevăr, se moare din coronavirus așa cum se moare și din gripa normală, dar oamenii fără sânge mor mult mai iute și mai mulți”, ne-a declarat directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Covasna, dr. Andy Rosin.
Mai mult, acesta spune că în eventualitatea în care donatorii ar avea o infecție în corp, aceasta ar putea fi depistată prin intermediul analizelor pe care persoanlul medical le face după recoltare.
„Evident că nu facem noi teste pentru coronavirus, dar facem hemoleucogramă și VSH care ne dau semne că omul suferă sau nu de o infecție. Nu putem spune care dar putem trage un semnal de alarmă. Deci e chiar spre binele oamenilor să vină, să li se facă aceste analize, iar dacă e ceva, începând de la o carie dentară și până la coronavirus, dacă vreți, le putem spune dacă au o infecție”, a mai spus directorul Centrului.
Acesta atrage din nou atenția că nevoia de sânge este permanentă, astfel că donatorii sunt aşteptaţi şi în afara campaniilor umanitare.
Condiţia pentru a putea dona este ca persoanele să aibă vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, peste 55 kg, tensiunea arterială maximă să nu depășească 200 mmHg iar cea minimă 100 mmHg, să nu aibă boli cronice și să nu fi luat medicamente în ultimele două săptămâni.
De asemenea, înainte de a dona sânge participanților le este interzis să consume alcool cu 48 de ore înainte, iar fumatul este interzis cu două ore înainte și după donare.