În perioada 15-19 iulie, la Liceul de Arte Plugor Sándor din Sfântu Gheorghe s-a desfăşurat cea de-a 5-a ediţie a Taberei Interetnice de Teatru pentru Tineri, Osonointeretnic#2019 – un proiect organizat de Teatrul Independent Osonó, prin Asociația Bolyongó Szinházi Egyesȕlet / Asociația Teatrală Hoinarul, în parteneriat cu Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe.

La Tabără au participat tineri români şi maghiari din Galați, Timișoara, Cluj Napoca, Târgu Mureş, Gheorgheni, Miercurea Ciuc și Sfântu Gheorghe, iar proiectul a fost cofinanțat de către Guvernul României prin Departamentul pentru Relații Interetnice.

Teatrul şi jocul în sine le-au oferit tinerilor participanţi elementele necesare pentru a descoperi bucuria de a fi şi a lucra împreună, în căutarea căilor prin care se poate evita căderea în capcana generalizărilor şi a clişeelor. Scopul taberei este de a promova formule inovatoare de educație interculturală, care să deschidă tinerilor români și maghiari oportunitatea de a se confrunta, în spiritul ludic al artei teatrale, cu diverse probleme legate de conviețuirea interetnică și de asemenea de a facilita comunicarea între persoane cu identități etnice și culturale diferite, prin metode teatrale.

Atelierele au fost conduse de Fazakas Misi, conducătorul şi regizorul Teatrului Osonó, şi de Iustinian Turcu, actor al Teatrului Naţional Radu Stanca din Sibiu, câștigător al Premiului UNITER pentru debut, în anul 2017. Pe lângă atelierele teatrale, tinerii au început fiecare dimineaţă cu exerciţii de încălzire fizică şi mentală, iar seara se ocupau cu repetiţiile scenelor pe care le-au prezentat în ultima zi a Taberei.

Participanţii au fost încântaţi de tabără şi spun că au avut multe de învăţat în cele 5 zile.

„O experiență de neuitat. M-am bucurat de lucruri simple. Am plâns, am râs, am simțit ca un copil, m-am exteriorizat si m-am deschis în fața unor persoane incredibile, care la rândul lor au fost sincere și am reușit să descopăr niște oameni puternici, pasionaţi. M-am atașat de fiecare în parte și le mulțumesc tuturor pentru sprijinul și sfaturile oferite. Oamenii aceștia mă inspiră și când îi privesc simt speranța și prind curaj spre a-mi urma drumul și a-mi depași limitele”, Tamara Talnaci, Cluj Napoca.

„Tabăra Interetnică de teatru este un adevărat spațiu de întâlnire. Ne-a oferit motive ca noi, indiferent de naționalitate, să ne bucurăm împreună de pasiunea pentru Teatru, prin comunicare şi prin efortul de a ne înţelege pe noi înşine și pe alții. În cele cinci zile, lumea de afară parcă a încetat să mai existe, parcă numai noi trăiam şi simţeam pulsul prezentului”, Simon Dorottya, Târgu Mureș.

„Am venit în Tabăra interetnica de teatru cu așteptări destul de mari, deoarece știam că urmează să lucrez cu doi profesioniști din domeniul artelor spectacolului. Pot spune că workshopurile s-au ridicat chiar peste așteptările mele, învațând lucruri noi și dezvoltând capacitați foarte importante pentru un actor. Am lucrat foarte intens și eficient, investind multă energie, dar totodată primind înapoi multă energie pozitivă. Pe lângă asta, am legat și prietenii și am creat relaţii cu oameni noi și diferiți, lucru care nu poate decât să mă bucure. A fost o experiență minunată pe care aș repeta-o oricând”, Imbrescu Patrick, Timișoara.

„A fost o tabără plină cu experiențe. Am putut să ne cunoaștem atât pe noi înșine cât și pe alții. Cele cinci zile m-au îmbogăţit sufleteşte. Foarte multe idei și sentimente au născut în mine, în ceea ce privește viața mea și ce înseamnă a profesa în teatru. S-au legat prietenii şi s-au deschis relaţii frumoase, indiferent de originile noastre etnice, şi am avut parte de workshopuri formidabile”, Sikó-Barabási Zselyke, Sfântu Gheorghe.

„Cei patru pereți ai sălii de teatru au fost a doua noastră casă pe parcursul celor 5 zile ale taberei. Am râs, dar am și plâns. Am legat prietenii, am cunsocut oameni noi, am învățat lucruri folositoare și ne-am distrat. Sigur voi mai repeta aceasta experiență, deoarece m-am simțit minunat. M-am deschis în fața lor, iar ei m-au acceptat și iubit așa cum sunt”, Genn Ana- Maria, Galați.

Foto: Teatrul Independent Osono / Fazakas Misi

Articolul precedentCJ Covasna a semnat contractul de achiziție pentru reabilitarea Muzeului Național Secuiesc
Articolul următorTârgu Secuiesc, fără apă potabilă marţi