Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană este o decizie istorică. După ce în final, Guvernul britanic și Comisia Europeană au ajuns, în cele din urmă la un acord cu privire tema Brexitului, Regatul Unit al Marii Britanii a părăsit oficial Uniunea Europeană vineri.

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna explică ce se  întâmplă concret de la 1 februarie 2020 și cum vor fi afectați românii stabiliți în Regatul Unit.

„Începând cu data de 31 ianuarie 2020, ora 2400, Marea Britanie este considerată stat terț. Cetățenii UE care au intrat în UK înainte de Brexit și intenționează să rămână în această țară după data de 31 decembrie 2020, trebuie să solicite acordarea statutului de rezident de tip „settled” sau pre-settled. Cetățenii europeni și membrii lor de familie care au locuit în UK o perioadă neîntreruptă de 5 ani înainte de data solicitării rezidenței, sunt considerați  settled status. Cetățenii europeni, care până la data de 31 decembrie 2020 au locuit în UK o perioadă mai scurtă de 5 ani,  au statut de „pre-settled” și pot aplica pentru statutul de settled”, transmite conducerea AJOFM Covasna, printr-un comunicat de presă.

Acordul de Retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană a fost aprobat de către autoritățile britanice și UE și a intrat în vigoare sâmbătă, 1 februarie 2020. Potrivit prevederilor Acordului, perioada 1 februarie – 31 decembrie 2020 constituie perioadă de tranziție. În perioada de tranziție, Regatul Unit (Marea Britanie – UK) va continua să aplice legislația Uniunii Europene (UE) dar nu mai are reprezentare în instituțiile UE.

Informații suplimentare pot fi solicitate la numărul de telefon 0040 267 312157, sau se găsesc pe site-ul www.anofm.ro>AJOFM Covasna/Comunicare/Materiale informative.

 

Articolul precedentPrimăria Sfântu Gheorghe va construi 50 de locuințe sociale noi, un centru comunitar și o grădiniță pentru romii din Őrkő
Articolul următorMăsurile transmise de Ministerul Educației și Cercetării ca urmare a declarării epidemiei de gripă