În următorii 3 ani, în cartierul Őrkő vor fi construite 50 de locuințe sociale noi (case cu 2 camere), un centru comunitar și o grădiniță, toate printr-un amplu proiect finanțat din fonduri europene, demarat în urmă cu aproape 2 ani de Grupul de Acțiune Locală (GAL) Sepsi și Primăria Sfântu Gheroghe, al cărui scop este incluziunea socială a persoanelor din zonele marginalizate ale municipiului.
Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aprobat vineri, în ultima ședință a lunii ianuarie, Studiul de fezabilitate pentru obiectivul de investiții „Construirea a 50 de locuințe sociale în cartierul Örkö”, proiect a cărui valoare totală se cifrează la 17.753.449 lei (inclusiv TVA), conform documentației de pe site-ul Primăriei.
Inițiatorii proiectului motivează necesitatea realizării investiției prin numărul insuficient de programe și dotări destinate persoanelor asistate social.
„Fondul locativ destinat cazurilor sociale din municipiul Sfântu Gheorghe este în prezent de 24 locuințe sociale și 138 locuințe tip garsonieră cămin social, fiind departe de a acoperi nevoile populației aflate în sărăcie și risc de excluziune socială. Deși în municipiul Sfântu Gheorghe a existat o preocupare constantä a autorităților publice pentru soluționarea problemei, condițiile de locuire precare și supraaglomerarea continuă să rămână printre cele mai grave și urgente nevoi ale populației, în special a celor din zona urbană marginalizată Örkö, unde majoritatea populației trăiește în locuințe degradate/improvizate”, se arată în referatul de aprobare al Studiului de fezabilitate.
Cele 50 de locuințe vor fi amplasate pe parcele de aproximativ 10 x 15m, de-a lungul a două străzi noi, aflate în curs de elaborare de către firma „Proiect Brașov SA”, și vor fi organizate în regim cuplat, pentru a se economisi cât mai mult spațiu. Acestea vor fi branșate la toate rețelele edilitare din zonă, potrivit proiectului.
„Este o zonă marginalizată în care populația suferă de deprivare materială severă, (…) este situată la marginea municipiului, nu are drum public decât până la școala din zonă, străzile sunt neasfaltate, neiluminate, cu secțiune îngustă. Nicio linie de transport local nu ajunge în comunitate. Doar la începutul zonei există rețea de canalizare, rețea de apă și rețea de gaz”, se mai arată în Raportul de specialitate.
Grădiniță și Centru comunitar pentru romii din Örkö
Tot în cadrul ședinței de vineri, consilierii locali au aprobat alte două Studii de fezabilitate, ce vizează construirea unei grădinițe pentru cei 123 de copii din cartier, dar și a unui Centru comunitar, care să deservească cei peste 1.800 de locuitori.
Potrivit proiectului, realizarea grădiniței cu program prelungit le-ar oferi părinților posibilitatea de a se angaja într-un loc de muncă stabil, având astfel în grija cui să își lase copiii pe durata programului de lucru.
„Școala Gimnazială Néri Szent Fülöp are în structura sa și grădinița cu același nume, care funcționează în subsolul bisericii romano-catolice din Örkö. Numărul de copii/grupe de vârstă care frecventează grădinița cu program normal Néri Szent Fülöp este de 123 de copii. Ca urmare, se impune construirea unei grădinițe cu program prelungit, care să asigure posibilitatea părinților copiilor de a se angaja la un loc de muncă stabil”, se arată în Referatul de aprobare.
Valoarea totală a investișiei se cifrează la 3.518.594 cu TVA, iar în cazul Centrului comunitar, valoarea totală este de 6.294.275 cu TVA.
Acesta din urmă va avea, printre altele, 5 săli pentru activități socio-educaționale, un punct de acces public la informații (recepție/birou), un bloc medical compus din hol de așteptare, cabinet medical, izolator și grup sanitar; dar și spații destinate serviciilor de informare și consiliere pentru adulți, servicii de date, duș, apă caldă, grup sanitar și spălătorie.
Centrul va fi racordat la rețelele de apă și canalizare, gaz metan și energie electrică, va fi supravegeat video cu 16 camere, dintre care 6 interioare și 10 exterioare, și va dispune de sisteme de control electronic al accesului și sistem antiefracție.
Termenul pentru finalizarea lucrărilor este de 12 luni, din momentul obținerii avizelor, acordurilor și autorizațiilor.
Cartierul Örkö, al cărei populație este în proporție de 83,1% formată din persoane de etnie romă, este una dintre cele 3 zone marginalizate ale municipiului Sfântu Gheorghe, fiind incadrată în categoria zonelor de tip mahala. Oamenii locuiesc în casele construite de ei, de cele mai multe ori ilegal, fără autorizații, pe terenuri care nu le aparțin. Accesul la utilități lipsește aproape în totalitate, foarte puține locuințe fiind branșate la rețeaua de apă și canalizare.