Soții/partenerii care invadează intimitatea virtuală a partenerului, accesând conturile de socializare ale acestuia, cu gândul de a găsi eventuale dovezi de infidelitate riscă închisoare de la trei luni la un an sau amendă penală.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) consider un astfel de comportament infracțiune gravă, violență domestică. Acțiunea de intimidare cibernetică a fost recunoscută ca un aspect al violenței împotriva femeilor și fetelor și poate adopta o varietate de forme, inclusiv încălcări cibernetice de confidențialitate, intruziune în computerul victimei și captarea, distribuirea și manipularea datelor și a imaginilor, inclusiv a datelor private.

Recent, CEDO a condamnat România să îi plătească 10.000 de euro daune unei femei din Tulcea, după ce poliția a tratat cu superficialitate plângerea ei împotriva fostului soț care i-ar fi accesat contul de Facebook și ar fi salvat mai multe conversații private și fotografii.

Decizia Curții Europene a Drepturilor omului vine la patru ani după ce femeia s-a plâns că bărbatul cu care era căsătorită atunci o agresa și o amenința, iar Poliția și Parchetul n-ar fi făcut nimic s-o protejeze.

Judecătorii Curții de la Strasbourg au decis să oblige statul român la plata a 10.000 de euro daune către reclamantă, pentru că polițiștii și procurorii i-ar fi tratat cu superficialitate plângerile. Singura sancțiune aplicată soțului agresor a fost o amendă de 250 de euro și asta abia după ce victima ar fi obținut un certificat medico-legal care descria multiplele răni suferite. Procurorii au apreciat, însă, că e un caz minor.

Violarea secretului corespondenței este considerată infracțiune în codul penal, una care se pedepsește cu închisoare, de la trei luni la un an sau cu amendă penală. CEDO atrage atenția că Poliția și Procuratura trebuie să trateze cu aceeași rigoare și cazurile de violență cibernetică petrecute între parteneri, nu doar pe cele întâlnite în mod obișnuit, între oameni aparent străini unul de altul.

 

Articolul precedentSepsi OSK apel pentru suporteri înainte de meciul cu FC Botoșani
Articolul următorSepsi SIC Sfântu Gheorghe Campioana României la baschet feminin pentru a 5-a oară