Oamenii aruncă tot felul de obiecte de care nu mai au nevoie la gunoi, dar animalele n-ar trebui să se numere printre ele! Din păcate încă există foarte mulți părinți care consideră că un animăluț de companie este cadoul ideal pe care i-l pot cumpăra copilului de ziua lui, de exemplu.

„Problema” e că animalul crește și nu mai e la fel de drăgălaș după o perioadă, copilul se joacă două-trei zile cu el după care se plictisește, iar părinții rămân cu „povara” de a face curat după animal, de a-i da de mâncare, de a-l îngriji, iar perioada concediilor este, din păcate, și perioada în care tot mai multe animale de companie sunt abandonate, pentru că oamenii nu au în grija cui să le lase iar prea puține hoteluri acceptă să cazeze turiști împreună cu animale de companie.

Porcușori de Guineea salvați de lângă un tomberon 

La sfârșitul săptămânii trecute, membrii Asociației pentru câini fără stăpân „AMY” din Sfântu Gheorghe au descoperit doi porcușori de Guineea abandonați într-o cutie lângă un tomberon din municipiu. Președinta Asociației, Pora Kinga, a povestit întâmplarea într-o postare pe pagina de Facebook.

„Captura zilei… doi puiuți de porcușori de Guineea puși într-o cutie și lăsați lângă tomberon. Să-ți fie rușine omule, puteau să moară. Acum sunt în siguranță și cine dorește să îi adopte poate să ne contacteze”, a scris președinta Asociației AMY.

Din fericire, la scurt timp de la postare cei doi porcușori de Guineea și-au găsit un nou stăpân, însă problema e departe de a fi rezolvată.

În luna iunie, membrii Asociației au salvat de la moarte sigură cinci pui de câine care fuseseră aruncați într-un container semiîngropat de pe bulevardul general Grigore Bălan și nu ar fi avut nicio șansă dacă un localnic nu i-ar fi auzit și nu ar fi chemat ajutoare.

În județul Covasna există prea puțini „Pet sitteri” (îngrijitori de animale – n.r.), iar asociațiile care oferă servicii de tip pensiune/grădiniță pentru animalele de companie, unde stăpânii să le lase atunci când sunt plecați pentru câteva zile de acasă, pot fi numărate pe degete.

Un astfel de „hotel” funcționează la Arcuș, pe strada Kiss Mihály nr.6, însă spațiul este destul de limitat și deocamdată acceptă doar câini. Proprietarii, crescători autorizați, și-au propus ca în viitorul apropiat să extindă adăpostul astfel încât să poată caza un număr mai mare de patrupezi, și chiar pisici, papagali, sau alte animale de companie pe perioada în care stăpânii sunt plecați de acasă.

„Noi funcționăm deocamdată în Arcuș, dar e în curs de deschidere un spațiu și în Sfântu Gheorghe. Funcționăm pe bază de rezervare, pentru câini în principal, pe perioada concediilor. Avem cu un număr destul de restrâns de personal iar locurile sunt și ele limitate. Proprietarul trebuie să aducă mâncarea și lesa, eventual o pătură sau un culcuș pe care doarme câinele acasă, prețul este 40 lei/noapte, iar în schimb oferim o plimbare de circa 40 minute – o oră dimineața, de la ora 06:00-06:30, după care câinii sunt închiși până la ora 15:00 individual, în cuști. După ora 15:00 câinii sunt liberi în curte, noi locuim acolo iar animalele sunt supravegheate tot timpul, apoi în jurul orei 17:30-18:00 îi ducem din nou o oră la plimbare în lesă, în exteriorul curții, pe câmp sau în pădure. Momentan acceptăm doar câini, dar în viitorul foarte apropiat, în cel mult o lună de zile, sperăm că vom avea locuri și pentru pisici, și papagali și alte animale de companie”, ne-a explicat Beres Sandor, proprietarul hotelului canin.

Acesta ne-a precizat că stăpânii pot lăsa animalele și pe o perioadă mai lungă de timp (peste 30 de zile), iar tariful poate fi negociat.

O altă pensiune canină a funcționat până nu demult în Sfântu Gheorghe, pe strada Jòkai Mòr, lângă fosta fermă de pui, însă proprietarul a fost nevoit să renunțe la aceste servicii pentru că unii proprietari „uitau” să mai vină înapoi după animale.

Spitalul veterinar din Sfântu Gheorghe acceptă în grijă orice animal de companie

Cea mai sigură soluție, în cazul în care nu aveți unde să vă lăsați animalele de companie pe perioada concediului, este să le duceți la Spitalul veterinar din Sfântu Gheorghe (str. Lt. Păiuș David, nr. 12), unde sunt îngrijite de personal medical autorizat, și unde puteți duce nu doar câini și pisici, ci chiar broaște țestoase, păsări (papagali, porumbei, etc.), porcușori de Guineea, sau chiar șerpi.

„Avem servicii de tip pensiune, proprietarul nu trebuie să aducă nimic, doar carnetul de sănătate al animalului. Primim orice animal de companie, am avut și broaște țestoase, șerpi, papagali, animale mici”, ne-a precizat unul dintre reprezentanții Spitalului Veterinar din Sfântu Gheorghe.

Îngrijitorii se ocupă ca animalelor să nu le lipsească nimic, și-n plus, le pot oferi îngrijiri medicale în cazul în care acestea se îmbolnăvesc.

Spitalul Veterinar din Sfântu Gheorghe este deschis zilnic, de lunbi până vineri între orele 09:00-21:00, iar sâmbătă și duminică între orele 09:00-17:00.

Articolul precedentCopil de 16 ani din Olteni rănit într-un accident. Șoferul: băut și fără permis
Articolul următorO nouă ediție CAMP – Contemporary Artistic Movement Platform, lângă Sfântu Gheorghe