La mai puțin de o lună de când autoritățile sanitare covăsnene au confirmat primele cazuri de pestă porcină africană la mistreț, Direcția Sanitar Veterinară Covasna anunță că a descoperit alte 20 de cadavre de porci mistreți.

Directorul DSV Covasna, dr. Sikó Barabási Sándor a precizat că autoritățile covăsnene vor intensifica în perioada următoare controalele privind circulația porcilor vii și a produselor din carne de porc, în vederea descurajării comerțului ilegal și pentru înregistrarea animalelor.

„Apar noi și noi cazuri: 20 mistreți morți. Toată țara a intrat în zona supusă restricțiilor privind circulația porcinelor vii și a produselor din carne de porc. Primele 4 cadavre de mistreț suspecte și apoi confirmate cu pesta porcină africană au fost găsite în data de 24.10.2019 pe fondul de vânătoare nr. 2 Brăduț, respectiv pe fondul de vânătoare nr.4. Herculian. După această dată au mai fost găsite încă 16 cadavre de mistreț, din care 13 au fost improprii pentru prelevări de probe, fiind sfâșiate de alte animale și intrate în putrefacție. Resturile găsite au fost îngropate conform reglementărilor în vigoare. Probele prelevate de la celelalte cadavre sunt în lucru la laboratorul acreditat”, a transmis dr. Sikó Barabási Sándor.

Potrivit acestuia, de la începutul anului au fost examinate în laborator un număr de 359 probe provenite de la cadavrele de porci domestici sau suspectați de boală, iar în 7 cazuri, în cartierul Őrkő și în localitățile Valea Crișului și Aita Mare a fost confirmată prezența virusului pestei porcine.

„La efectivele de mistreț au fost examinate 1.166 animale recoltate prin vânătoare și 21 cadavre. Din probele recoltate din cadavre 4 probe au fost pozitive, 1 impropriu pentru examen (un singur ganglion recoltat), 13 au fost improprii pentru prelevări de probe, iar 3 probe sunt în lucru. În cazul cadavrului de mistreț de pe fondul de vânătoare nr.5 Baraolt (în apropierea localității Bodoș) rezultatul a fost negativ. Având în vedere apropierea sezonului rece și perioada în care se sacrifică în mod tradițional suinele din gospodării, DSVSA Covasna cu sprijinul altor organe competente va intensifica controalele privind circulația porcinelor vii și a produselor din carne de porc; controalele rutiere în vederea descurajării comerțului ilegal de porcine și produse provenite de la acestea; identificarea și înregistrarea animalelor; efectuarea examenelor trichineloscopice; creșterea porcinelor în zone extravilane (stâne, cantoane, etc.); depistarea de mistreți morți sau bolnavi; precum și realizarea recoltării mistreților prin vânătoare conform dispozițiilor legale în vigoare”, a mai transmis directorul DSVSA Covasna.

El a mai transmis că începând cu data de 12 noiembrie 2019, cu excepția județului Suceava, toate județele țării au intrat în zona supusă restricțiilor conform legislației comunitare privind circulația porcinelor vii și a produselor din carne de porc.

În luna octombrie, prezenţa virusului pestei porcine a fost confirmată într-o exploataţie de porci Mangaliţa din localitatea Aita Mare. De asemenea, autoritățile sanitar veterinare au confirmat prezența virusului în cazul a trei cadavre de porci mistreţi descoperite pe fondul de vânătoare Brăduţ, iar săptămânile trecute alte trei cadavre au fost descoperite la graniţa dintre fondurile de vânătoare Cormoş şi Herculian, Brăduţ şi Herculian.

Pentru prevenirea extinderii bolii, autorităţile au dispus o serie de măsuri, printre care lichidarea tuturor mistreţilor din zona afectată, precum şi a animalelor răpitoare.

În acest an, primele focare de pestă porcină au fost semnalate în luna februarie, în gospodării din localităţile Sfântu Gheorghe şi Valea Crişului, fiind sacrificaţi preventiv aproape 140 de porci.

Articolul precedent„Poveste despre noi, dacii din curbura Carpaților”, lansare de carte și expoziție de desene, la Covasna
Articolul următorFOTO. Elevii covăsneni, excursii în aria protejată Oituz-Ojdula