Săli de aşteptare pline ochi, pacienţi care stau ore întregi pe coridoare aşteptând să fie consultaţi de medicii de gardă, nervi, neputinţă şi multă frustrare. E imaginea pe care ţi-o descrie orice pacient care a trecut pe la Urgenţe măcar o dată şi a avut „neşansa” ca la rând să fie cazuri mai grave.

Un locuitor din Sfântu Gheorghe ne-a povestit experienţa prin care a trecut săptămâna aceasta când s-a văzut nevoit să-şi ducă tatăl la Urgenţe Spitalului Judeţean din Sfântu Gheorghe pentru că acesta din urmă se simţea rău.

Bărbatul susţine că au fost lăsaţi să aştepte ore bune pe coridor, în timp ce medicii de gardă preluau alţi pacienţi, deşi unele cazuri nu erau chiar grave, şi că într-un final, când au fost băgaţi în seamă de personalul medical, li s-a vorbit extrem de urât.

Miercuri seara i s-a făcut rău tatălui meu aşa că l-am dus la Urgenţă. Am aşteptat 4 ore pe hol, au vorbit foarte urât cu noi. În aceeaşi seară, un prieten a sunat la 112 pentru că a făcut un atac de panică şi a aşteptat după o ambulanţă o oră şi jumătate. Noi am stat acolo de la 20:30 şi până la 03:00, am aşteptat şi nu ne-a băgat nimeni în seamă, iar când i-a venit rândul, l-au înţepat pe tatăl meu de o grămadă de ori până să îi facă perfuzia, doar pentru că m-am certat cu ei că nu ne bagă în seamă. Nu de asta e Urgenţa ca să ajuţi oamenii? A intrat înaintea noastră un pacient care avea un deget tăiat, dar o cunoştea pe doctoriţă şi a intrat înainte. A fost un scandal în Ozun şi au intrat o grămadă de romi la Urgenţă, dar n-aveau nimic grav, iar între timp tatăl meu se plângea de dureri şi nu îl băgau medicii în seamă. Eu înţeleg că sunt luate cazurile cele mai grave, dar măcar să te întrebe de sănătate, dacă vrei un pahar cu apă în orele în care aştepţi”, ne-a povestit Kurtuly Lorant.

Contactat telefonic pentru un punct de vedere în acest caz, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, András-Nagy Róbert spune că deşi este regretabil că pacientul a fost nevoit să aştepte atât de mult, situaţia nu este chiar aşa cum ne-a fost prezentată, şi că de cele mai multe ori pacienţii consideră problemele pe care le au ei sunt cele mai grave sau au prioritate în faţa altora.

Miercuri, între orele 20:00-23:00, la UPU au fost în total 28 de prezentări. Domul respectiv s-a prezentat la ora 21:08 şi a fost consultat la ora 23:06 minute. Au fost 25 de prezentări în total la Urgenţe, în condiţiile în care la orele 20:00 se aflau în consultaţii încă 4 pacienţi. Asta înseamnă 32 de pacienţi într-un interval de 3 ore, în funcţie de gravitatea cazurilor. La Urgenţă nu se merge pe principiul primul venit, primul servit. Nu suntem la coadă la pâine, la piaţă. Se merge după o regulă de ierarhizare a cazurilor, deci s-ar putea ca eu să ajung primul şi să fiu consultat ultimul, chiar şi după 5 ore, pentru că ori înaintea mea, ori după mine au venit mai multe urgenţe care necesitau tratament prioritar (…) Domnul a avut nişte dureri de stomac, posibil o tumoare, dar nu era o urgenţă. Nu era nici măcar o apendicită. Din păcate a nimerit într-o perioadă în care au fost cazuri multe şi mai grave (…) A primit tratamentul, nişte perfuzii cu medicaţie, a fost şi consultat de doi medici. Din păcate a trebuit să aştepte mai mult dar motivul a fost prezenţa acelor cazuri mult mai urgente”, ne-a precizat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, András-Nagy Róbert.

În ceea ce priveşte afirmaţia făcută de aparţinătorul pacientului, că personalul medical s-a purtat şi a vorbit urât atât cu el, cât şi cu tatăl său, managerul spitalului spune că nu poate confirma acest lucru. El a mai precizat că mai mult de jumătate dintre cazurile care ajung la Urgenţele Spitalului Judeţean pot fi soluţionate în Policlinică sau la cabinetul medicului de familie.

E statistică şi e valabilă în toată ţara, nu numai la noi, jumătate dintre urgenţe puteau fi rezolvate la nivel de Policlinică şi la nivel de medic de familie. Am avut la un moment dat un pacient din Sfântu Gheorghe adus cu Ambulanţa, vineri seara, în jurul orelor 22:00-23:00, pentru că şi-a tăiat ghipsul pe care medicul i l-a pus. Medicul i-a prescris un control pentru ziua de luni şi i-a spus că dacă totul va fi în regulă îi va scoate ghipsul, dar pacientul şi l-a tăiat vineri de pe picior pentru că sâmbătă trebuia să fie la o petrecere (…) Ideea e să nu ne batem joc pentru că poate că alţii au urgenţe mai grave”, a mai spus managerul spitalului.

Amenzi de până la 3.000 lei pentru medici şi de 30.000 pentru spitalele unde pacienţii sunt lăsaţi să aştepte cu orele la Urgenţă

Zilele trecute Executivul a adoptat o Hotărâre de Guvern care prevede amenzi pentru personalul medical care lasă pacienții care se prezintă la UPU să aștepte pe hol peste intervalul de timp prevăzut de lege.

Concret, dacă pacienții sunt preluați într-un interval de timp mai lung decât cel prevăzut în proiectul adoptat, medicii sunt pasibili de o amendă cuprinsă între 1.000 și 3.000 de lei, iar spitalele pot fi amendate cu maximum 30.000 de lei din aceleași motive.

Pacienții puși să aștepte ore în șir până să fie văzuți de un medic sunt invitați să facă plângere la DSP, se mai arată în document.

Cum se face triajul la Urgenţă

Există cinci coduri de urgențe, în funcţie de gravitatea fiecărui caz. Pacientul care se află în stare foarte gravă este etichetat cu cod roșu – adică are nevoie de resucitare și manevrele trebuie făcute pe loc.

Codul galben este atunci când pacientul prezintă un risc major sau are dureri intense – acesta nu ar trebui să aștepte mai mult de un sfert de oră.

Sunt etichetate cu cod verde urgențele care nu reprezintă situații critice, şi care pot aștepta 60 de minute. De la depășirea acestui termen se impune amendă; iar în cazul pacienților încadrați la cod albastru – care sunt non urgențe – medicii au la dispoziție 120 de minute să reacționeze pentru a nu fi sancținați. Pentru un simplu consult, un pacient nu ar trebui să aștepte mai mult de 240 de minute (4 ore) prevede documentul.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe spune că nu e corect ca medicilor să le fie impus un anumit timp pentru a consulta un pacient încadrat ca non urgenţă, în condiţiile în care fiecare caz este diferit. Acesta se teme că astfel pacienţii vor face plângeri abuziv la Direcţia de Sănătate Publică.

Se vrea ca pentru diferite coduri să se stabilească timp maxim de intervenţie. Pentru non urgenţe să fie 240 de minute. Nu se poate pentru că sunt situaţii şi situaţii, oameni diferiţi, cazuri mai grave, şi s-ar putea ca acele 240 de minute să fie de fapt 320 de minute, dar într-o astfel de situaţie pacientul respectiv când iese de la Urgenţă, în secunda doi sună la DSP, cheamă inspectorii să îi amendeze pe medicii care nu l-au consultat. Sunt de acord că e nevoie de nişte timpi, dar doar din punct de vedere al statisticii. Nu poate să fie impus pentru niciun medic, pentru că medicul respectiv gestionează situaţia de la Urgenţă în momentul respectiv, cu pacientul în faţă (…) Anul trecut la aproape 37.000 de prezentări, media orelor de consultaţii a fost de 30 de minute, mai scurtă decât în trecut. Asta înseamnă că au fost situaţii în care pacienţii au aşteptat 2-3 ore, sau situaţii când au aşteptat mai puţin”, a mai punctat András-Nagy Róbert.

Articolul precedentIncendiu la o gospodărie din localitatea covăsneană Vâlcele
Articolul următorProgram complet Cinema Arta pentru perioada 30 august – 5 septembrie