Adăpostul pentru câini fără stăpân de la Câmpu Frumos găzduiește la ora actuală 144 de patrupezi, însă de la începutul anului și până în prezent aproape 400 de animale au fost preluate de pe străzi. Dintre acestea, peste jumătate și-au găsit stăpân, și potrivit reprezentanților adăpostului, în cele mai multe cazuri câinii ajung la familii din străinătate.
Printre cei peste 100 de patrupezi care „locuiesc” la adăpostul de la Câmpu Frumos se numără și câțiva pui, care au nevoie de tratament împotriva parvovirozei, vaccin fără de care mor.
În cadrul unei campanii umanitare, derulată în mediul online zilele trecute, mai multe persoane s-au oferit să-i ajute pe angajații adăpostului pentru ca puii să poată fi vaccinați și salvați, iar ulterior să poată fi dați spre adopție. Costurile sunt ridicate însă, iar fiecare pui are nevoie de câte 4 vaccinuri pentru a putea supraviețui. De asemenea, deși există contracte încheiate cu câteva grădinițe și cantine din municipiul Sfântu Gheorghe, și donațiile constând în hrană specială pentru aceste animale sunt binevenite.
Adopția este gratuită!
Adăpostul de la Câmpu Frumos a fost construit cu scopul de a reduce numărul câinilor fără stăpân de pe străzi, dar și de a încuraja adopția acestor animale. Capacitatea este de multe ori depăşită de nevoile oraşului, cele puțin peste 100 de boxe oferind în jur de 140 de locuri.
„De la început, din 2014 de când a fost preluat adăpostul, au fost capturați 2.963 de câini, din care 1.259 au fost dați spre adopție, cam jumătate. Anul acesta, din 396 de câini, 254 și-au găsit stăpân. În ultimii doi ani și jumătate s-a intensificat colaborarea cu unele organizații din străinătate care adoptă și duc câinii în afara țării. Procedura de adopție este simplă, persoana trebuie să aibă 18 ani, să se prezinte cu un act de identitate, să dovedească faptul că locația unde va ajunge animalul corespunde cerințelor legislative, că îl poate hrăni și îngriji. Sunt cerințe obligatorii, iar dacă poate dovedi aceste lucruri, se poate trece la selectarea câinelui pe care dorește să îl adopte. Adopția este gratuită, adoptorul nu trebuie să achite nimic, toate cheltuielile aferente acestor proceduri sunt suportate de adăpost”, a precizat administratorul adăpostului, Balázs Csaba.
Potrivit acestuia, în ultimii ani numărul maidanezilor s-a înjumătățit, fapt datorat și campaniilor de sterilizare derulate periodic de administrația locală: „Cred că munca noastră din ultimii doi-trei ani se observă. Dacă anul trecut au fost capturați 652 de câini, anul acesta au fost doar 396, deci programul nostru de capturare, sterilizare și adpoție începe să dea roade. Este o procedură mai lungă dar se observă că a scăzut numărul câinilor de pe stradă față de alți ani”.
Poliția și Adăpostul de la Câmpu Frumos, în sprijinul animalelor rănite
Sute de animale sunt lovite, anual, de mașini pe șoselele din țară și lăsate să agonizeze. Pentru astfel de cazuri, în anumite orașe există „Ambulanța Veterinară”. Două astfel de mașini există și în municipiul Sfântu Gheorghe însă aparțin unor cabinete veterinare particulare. Cu toate acestea, oricine găsește un animal rănit, poate solicita sprijinul Poliției Locale sau al Adăpostului de la Câmpu Frumos.
„Cine găsește animale lovite poate apela la Poliția Locală, la serviciul 112, sau poate apela la Adăpost. Noi ne deplasăm, mai ales dacă este o urgență medicală, ridicăm animalul respectiv și îl aducem la adăpost unde îi acordăm îngrijiri medicale”, a mai precizat Balázs Csaba.
Foto: Andrea Anita Fejes; Noemi Kocsis