Mai multe cadavre de animale aruncate la marginea drumului, în apropiere de Sfântu Gheorghe, au fost găsite zilele trecute de președinta Asociației câinilor fără stăpân „AMY”, Pora Kinga, care a postat imaginile pe Facebook.

În fotografii apare o vulpe cu răni în jurul abdomenului, un câine al cărui gât pare rupt, o pisică aruncată într-un sac și un alt sac în care par a fi rămășițe ale unui alt animal ars.

Contactată telefonic, Pora Kinga, președinta Asociației câinilor fără stăpân „AMY” din Sfântu Gheorghe a declarat că crede că animalele au fost ucise intenționat de persoane necunoscute, astfel că a solicitat sprijinul organelor de poliție.

Le-am găsit în apropierea intersecției de la Lisnău, mi-a atras atenția o vulpe pe câmp, așa că m-am oprit să văd ce are, dacă mai trăiește. Am mai mers aproximativ 200-250 de metri și mi-a atras atenția un sac alb în boscheți, iar lângă sac ceva negru. Am găsit un câine omorât, în sac o pisică omorâtă și lângă sac, un alt sac negru, aprope ars, în care par a fi rămășițe de animal. Aceste fapte au fost făcute intenționat de un degenerat, cu o cruzime pe care eu nu o să o înțeleg niciodată. Încerc să caut un veterinar care să îmi spună ce fel de animale sunt”, a declarat Pora Kinga.

Potrivit acesteia, vulpea nu are urme de lovitură de mașină, ci mai degrabă de strangulare în jurul abdomenului ceea ce a făcut-o să creadă că animalul a murit după ce a fost prins într-o capcană, și mai apoi aruncat pe câmp.

Voi duce vulpea la Direcția Sanitar Veterinară pentru că este treaba lor să rezolve mai departe. Nimeni nu a vrut să o ia de acolo, nici poliția, nici veterinarul din Ozun pe care l-am chemat, așa că am luat-o eu. Nu a fost împușcată, nu era la marginea drumului ca să fi fost lovită de mașină, era pe câmp și nu are urme de lovitură de mașină, dar cei de la Direcția Sanitar Veterinară vor stabili de ce a murit. Câinele nu îmi dau seama cum a murit pentru că este foarte desfigurat. Cred că are coloana ruptă, gâtul la fel, se vede și în fotografii. Nu am văzut sânge, așa că nu pot să îmi dau seama”, a explicat președinta Asociației AMY.

112 nu este pentru astfel de „urgențe”…

Ea a mai precizat că atunci când a solicitat sprijin din partea organelor de poliție, dispecerul i-a reproșat că a apelat numărul unic de urgență 112.

Nu știam la cine să apelez, așa că am sunat la 112, iar dispecerul mi-a ținut morală că asta nu este o urgență. Până la urmă au trimis pe cineva să vadă despre ce este vorba. Am fost dimineață la secția de Poliție Ozun, pentru că ei s-au deplasat când am făcut apelul, am dat declarație și vor cerceta, dar știm cu toții că nu se va întâmpla nimic. Am depus plângere pentru autor necunoscut, care nu va fi găsit niciodată dar măcar atât pot să fac pentru bietele animăluțe care consider că au murit în chinuri”.

Polițiștii fac verificări pentru a stabili în ce imprejurări au murit animalele

Purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna, Nicoleta Tolvaj-Marin ne-a precizat că poliţiştii au deschis o anchetă pentru a stabili cauzele care au dus la decesul animalelor.

Miercuri seară, polițiștii covăsneni au fost sesizați printr-un apel prin 112, despre faptul că în zona localității Lisnău, în apropierea drumului comunal, s-ar afla leșurile unor animale. Polițiștii ajunși la fața locului au constatat că aspectele sesizate se confirmă și au întreprins măsuri pentru preluarea cadavrelor de către DSVSA Covasna, în vederea efectuării necropsiei și stabilirii cauzelor decesului animalelor. Oamenii legii efectuează în prezent verificări pentru a stabili cu exactitate circumstanțele în care au ajuns animalele în zona respectivă, dar și cauzele decesului acestora, urmând ca în urma acestor verificări să se stabilească și încadrarea juridică a faptelor și să dispună măsurile legale care se impun”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna.

Potrivit legii, Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 poate fi apelat doar pentru cazuri de urgenţă, care necesită intervenţia promptă a structurilor specializate. Numărul trebuie folosit în situaţiile în care este periclitată viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul.

În cazul în care găsiţi animale rănite, bolnave sau moarte, puteţi solicita sprijinul Poliției Locale, la numărul de telefon: 0267 312 381.

Foto: Facebook / Asociația câinilor fără stăpân „AMY”

 

Articolul precedentCurs BBQ cu un instructor de talie mondială, miercuri, la Sfântu Gheorghe
Articolul următorISU Covasna recrutează candidaţi pentru admiterea la Facultatea de Pompieri