Reprezentanții Asociației Identiate și Dialog și ai Tinerilor Maghiari din Sfântu Gheorghe au început, joi, distribuirea broșurii bilingve „Maghiari celebri din România Centenară”. Materialul prezintă modele demne de urmat care au contribuit, în diverse domenii de activitate, la procesul de modernizare a României.

Primele broșuri au fost distribuite la Colegiul Național „Mihai Viteazul” și Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe, iar reprezentanții celor două organizații de tineret au discutat cu elevii români și maghiari despre importanța dezvoltării dialogului interetnic în județul Covasna.

„Prin acest demers dorim ca tinerii maghiari să se simtă incluși în aniversarea centenară a unei țări care este și a lor, pentru dezvoltarea căreia au contribuit atâția maghiari de seamă. De asemenea, tinerii români vor găsi, în rândurile acestei broșuri, noțiuni despre contribuția unor personalități maghiare la dezvoltarea statului român modern. În urma discuțiilor cu tinerii elevi a rezultat că în județul nostru există această dorință de cunoaștere și de relaționare, de ambele părți. Tinerii români și maghiari sunt dornici să participe la proiectele pe care asociațiile noastre își propun să le organizeze pe parcursul anului 2019, astfel că, în curând ne vom putea mândri cu o mai bună relaționare și o mai bună cunoaștere a ambelor culturi, in rândul tinerilor din județul nostru”, au transmis reprezentanții Asociației Identitate și Dialog.

Potrivit acestora, întâlnirile cu tinerii elevi vor continua și săptămâna viitoare când reprezentanții celor două asociații, Alexandru Andriesei și Szilard Kelemen, vor fi prezenți și în alte licee din Sfântu Gheorghe.

Broşura „Maghiari celebri din România Centenară” prezintă viaţa şi activitatea a zece personalități maghiare, printre care se numără fondatorul primului spital din staţiunea Covasna – dr. Benedek Géza (1916-2010), autorul stemei României din anul 1921 – heraldistul Keöpeczi Sebestyén József (1878-1964), fosta multiplă campioană mondială la atletism – sportiva Gabriela Szabó sau compozitorul şi pianistul Bártok Béla (1881-1945.

 

Articolul precedentPrincipalele realizări din Sfântu Gheorghe în anul 2018
Articolul următorTarja Turunen şi Holograf, printre concertele de la Zilele Sfântu Gheorghe 2019