Numărul pomilor de Crăciun pe care Direcția Silvică Covasna îi scoate la vânzare în acest an a rămas neschimbat, însă pentru protejarea speciei, de la un an la altul brazii se vor vinde în număr tot mai mic, fiind înlocuiți treptat de molizi, au anunțat reprezentanții instituției, care au precizat că și în acest an vor fi valorificați un număr total de 250 de pomi.

Pentru protejarea regenerărilor naturale de brad și molid, aceștia recomandă populației achiziționarea pomilor de Crăciun în ghivece, pentru ca în primăvară să poată fi replantați în natură.

„Din suprafața totală de 28,4 mii ha fond forestier proprietate publică a statului administrată de Direcția Silvică Covasna (reprezentând aproximativ 16% din suprafața județului) doar 1,6 mii ha sunt ocupate de specia brad, față de 11,3 mii ha ocupate de specia molid. În acest sens, pentru protejarea speciei brad, la nivelul Direcției Silvice Covasna s-a decis ca începând cu acest an, ponderea pomilor de Crăciun din specia molid să fie majoritară, urmând ca în anii următori, numărul pomilor de Crăciun recoltați din specia brad să fie tot mai mic. Pentru protejarea și evitarea recoltării fără valorificare a pomilor de Crăciun din specia molid, aceasta se va face doar pe bază de solicitare fermă”, ne-a transmis directorul Direcției Silvice Covasna, Cornea Emilian.

Potrivit acestuia, în perioada următoare vor fi recoltați și valorificați din fondul forestier proprietate publică a statului, administrat de Ocoalele Silvice Brețcu, Tălișoara, Comandău și Covasna, 110 pomi din specia brad, respectiv 140 de pomi din specia molid.

Prețurile variază între 15 și 35 de lei (cu TVA inclusă), în funcție de specie și mărime, iar pomii vor fi valorificați cu prioritate către persoane fizice, sau vor fi acordați cu titlu gratuit, pe bază de solicitări, căminelor de bătrâni, școlilor, grădinițelor, asociațiilor și fundațiilor non-profit din județ.

Astfel, pentru exemplarele din specia brad de până la 1,30 metri, în acest an vom scoate din buzunar 25 lei, în vreme ce molidul se va vinde cu 15 lei bucata; iar pentru brazii cu mărimi cuprinse între 1,31 metri și 2 metri vom plăti 30 lei, în vreme ce un molid ne va costa 20 lei. Brazii cu înălțime cuprinsă între 2,01 și 3 metri vor costa 35 lei, în timp ce molizii vor costa doar 25 lei.

Articolul precedentUltima zi de screening pentru cancerul de prostată la Sfântu Gheorghe
Articolul următorPeste 180.000 de puieți plantați în 2019, în afara fondului forestier, prin Direcția Silvică Covasna